Billen, een bijzonder kenmerk van de mens

Sommige grote apensoorten lopen af en toe rechtop, maar de mens is een van de weinige zoogdieren die altijd op twee benen loopt. Een van de eigenschappen die in direct verband staat met deze manier van voorbeweging, is de sterke ontwikkeling van de grote bilspier, die de grootste en sterkste in het menselijk lichaam is geworden.

De ontwikkeling van de billen is kenmerkend voor de mens; viervoeters hebben proportioneel veel minder ontwikkelde bilspieren. Het achterste van een paard, dat veel mensen voor de billen van het dier houden, wordt in werkelijkheid gevormd door zijn beenspieren, spieren die zich bij de mens aan de achterzijde van het dijbeen bevinden.

Bij de mens speelt de grote bilspier, een strekspier van de heup, een grote rol bij het lopen. Het oprichten van het bekken (dus het strekken van de heup) wordt grotendeels gedaan met omliggende bovenbeenspieren. U voelt dit duidelijk als uw billen aanraakt tijdens het lopen: de spieren zijn nauwelijks gespannen. Als de spanning echter toeneemt zoals bij het beklimmen van een helling, zwaar tillen, of bij snel lopen of rennen, komen de bilspieren in actie om de heup krachtig te strekken en het bovenlichaam rechtop te houden.

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *