Biologisch gezonder dan niet biologisch?

Van biologische melk, eieren en  komkommer tot  thee, wijn en  koekjes. De winkels puilen uit van deze biologische producten. Over smaak valt niet te twisten dus of deze producten lekkerder zijn laten we in het midden. Maar de vraag is of deze producten eigenlijk ook gezonder zijn dan niet-biologische producten?

Naast smaak is er bij biologisch producten de eeuwige prijsdiscussie. Want ja biologische producten zijn duurder dan de niet-biologische varianten. De vraag is dan ook hoeveel is het je waard om voor biologische producten te kiezen? Eerst maar eens kijken of biologisch nu echt gezonder is voor we die vraag kunnen beantwoorden?

Biologisch bevat minder gifstoffen?

In de biologische landbouw worden geen chemische of kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt. De producten bevatten hierdoor dus een stuk minder sporen van bestrijdingsmiddelen dan gangbare producten. Hoezo minder? Helemaal geen sporen van bestrijdingsmiddelen is helaas niet mogelijk want in ons dichtbevolkte landje kunnen we niet uitsluiten dat de bestrijdingsmiddelen van de ‘niet-bio-buurman’ ook niet terug te vinden zijn op het gewas van de biologische boer.

Bio meer voedingswaarde?

De knappe koppen hebben nog niet kunnen aantonen dat bio-producten een hogere voedingswaarde hebben dan de niet-biologische varianten. In sommige gevallen is er wel een hoger vitaminen of mineralen gehalte aangetroffen maar hiermee kunnen we nog niet beweren dat bio-producten gezonder zijn.

Hoe herken je biologisch?

Heel simpel; aan het EKO keurmerk! Staat dit op de verpakking dan weet je zeker dat het een bio- product betreft.

 

Waarom niet?

Bio-producten zorgen er dus voor dat je minder gifstoffen (ook reststoffen van medicijngebruik) binnenkrijgt maar de winst op het gebied van voedingswaarden is (nog) twijfelachtig. Hoewel we in Nederland steeds vaker kiezen voor biologisch is in veel gevallen deze variant nog een stukje duurder dan de gewone variant.

Wil je toch graag biologisch eten? Kijk dan eens of er bij jou in de buurt een biologisch boerenbedrijf zit met een winkeltje aan huis. De prijzen zijn vaak een stuk gunstiger dan in de supermarkt en het komt direct van het land dus super vers!

 

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *