brocolli

Broccoli stammetjes soep voor de fan van broccoli!

Broccoli is super gezond en erg lekker echter worden vaak alleen de broccoli roosjes gebruikt. Waarom niet de stammetjes waarin de grootste hoeveelheid voedingsvezels, vitamines en mineralen inzitten? Daar is een smakelijke oplossing voor:

Een korte rekensom

De Broccoli is verpakt per 500gr a 99ct.
Per saldo hou ik over: 210gr broccoli en 290gr aan stronk. Oohhh Well, 58ct vd zuur verdiende euro down the drain. Of toch niet, want gelukkig maak ik loei lekkere soep van broccoli stammetjes. En zitten niet te vergeten de grootste hoeveelheid voedingsvezels, vitamine en mineralen juist in de stammetjes verstopt.

Recbrocolli voordelenept voor +/- 4 bakjes soep a 300ml:
800/900gr stammetjes in kleine stukken
1 grote witte ui
1 courgette
1 blokje groente bouillon
15ml (avocado)olie
100ml amandelmelk
Citroensap
Peper, zout, nootmuskaat
(Het restafval van 3 gemiddelde stronken broccoli is goed voor 800gr a 900gr stammetjes.)

Voor de macrofreeks onder ons; onder de bereidingswijze staan de voedingswaarde vermeldt.

Bereidingswijze van de Broccolisoep gemaakt van de stammetjes

Zet een ruime pan met water en de bouillon op tot het kookt. Voeg vervolgens de broccoli stammetjes toe en breng het geheel opnieuw aan de kook en zet het vuur laag.

Terwijl de stammetjes op staan snij je de ui in halve ringen en de courgette in plakken. Verhit flink wat olie in een pan en bak hier de ui tot het net bruin begint te worden, schep er al roerend een scheutje van de bouillon bij tot de ui glazig en bruin van kleur is.

Grill/bak courgette even kort. Verdeel dit samen met de ui in twee porties.

Wanneer ze nagenoeg beetgaar zijn, giet je ze even vluchtig af boven een pan/schaal, bewaar het kookvocht nog even. Er mag gerust een laagje bouillon in blijven staan.

Gooi hier vervolgens de helft van de courgette, ui, en de 100ml melk bij. En grijp je staafmixer bij z’n nek en blend de mix tot een gladde moes. Zet dit vervolgens weer op een laag pitje op het vuur en laat nog even lekker pruttelen terwijl je het op smaak brengt met zout, peper, een klein beetje citroensap en flink wat nootmuskaat.

Is de soep nog te dik? Verdun hem dan naar wens met het bewaarde kookvocht/bouillon.

Vlak voor het serveren garneren met overgebleven courgette en ui.

Per bakje a 300ml
139kcal • vet: 5,5 • carbs: 17,7 / vezels: 6,1 • proteine: 8,1

TIP

TIP: Snij je broccoli altijd zo klein mogelijk. Hierdoor hoeven ze maar heel kort gekookt/gestoomd/gebalanceerd/gewokt te worden voordat ze gaar zijn. En dit draagt weer bij aan optimaal behoud van alle voedzame stofjes zoals de ook hier te vinden vitamine, mineralen en vezels.

Wil je het echt goed doen of zin in een veel te gezonde snack? Eet je broccoli (maar bijvoorbeeld ook je bloemkool) rauw met een simpel groente dipje. Zo wordt pas écht alles optimaal benut.

Hierbij voorbeeldje van een dipje (50kcal)
2 grote eetlepels magere kwark
2 eetlepels citroensap
Peterselie/koriander/kruid naar eigen smaak droog of vers
Met peper en zout op smaak brengen

We zijn benieuwd: ben jij een enorme fan van Broccoli maar gooide jij ook vaak de stammetjes weg? Laat hieronder even je reactie achter.

Laska

Laska

Expert op het gebied van lichaamstransformaties, (online) lifestyle- en voedingscoach, personal trainer en altijd bezig met het shapen en bouwen van de beste versie van anderen en zichzelf. Zowel op sportief gebied als de gehele lifestyle.


gepassioneerd waterskier en crossfitter, twee sporten die Laska op hoog niveau met heel veel plezier beoefend. Dagelijks zelf te vinden in de sportschool, buiten, thuis of op het water.


Het behalen van een bepaald doel, dit kan van alles zijn: van afvallen tot het skien van een eerste waterski-wedstrijd, een bepaalde trick leren, tot het behalen van een bepaald gewicht/vetpercentage, heeft naar Laska’s eigen zeggen zo’n onwijs positief effect op je gehele gesteldheid, zelfvertrouwen en motivatie, dat ze daar niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen graag een klein beetje deel van uit te maakt en steentje bijdraagt.
Laska
5 antwoorden
  1. Aria
    Aria zegt:

    Hallo, Al jaren snijd ik de roosjes van broccoli zo dat er een stuk steel aan blijft. Ze gaan rondom dakpansgewijze in de pan, de korte die overblijven middenin. De stelen in het water de roosjes erboven.
    Zo zijn als de stelen gaar zijn de roosjes gestoomd en blijven mooi groen.

    Beantwoorden
  2. Mietje
    Mietje zegt:

    Dat wist ik en trouwens gebruik ik de stammen al bij de roosjes maar om soep te maken heb ik nog niet aan gedacht .
    Zal het zeker doen . Mvg Mietje

    Beantwoorden
  3. Miranda
    Miranda zegt:

    Dit wist ik dus niet. Toevallig heb ik nog een broccoli liggen. Vanavond zal ik eens proberen dit recept te maken. Bedankt voor het delen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *