Een eetverslaving kan iedereen treffen!

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Yale University, is gebleken dat een verslaafd eetpatroon aan specifieke vormen van de hersenactiviteit kan worden gelinkt. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld een drugs- of alcoholverslaving. 

De milkshake en het glas water

Zo werden er aan verschillende vrouwen die deelnamen aan het onderzoek 2 foto’s getoond. Op eentje was een glas water te zien en op de andere een milkshake. Bij vrouwen die lijden aan een vorm van eetverslaving, werd meer hersenactiviteit waarneembaar bij het zien van de milkshake foto. Daarnaast was er juist tijdens het drinken van de milkshake minder hersenactiviteit waarneembaar dan bij het drinken van water. Omdat deze hersenactiviteiten plaats vinden in het gedeelte van de hersenen dat ook bij de gedragscontrole is betrokken, betekent dit dat deze vrouwen minder controle over hun handelingen hebben.

Een eetverslaving kan iedereen treffen

Mensen met een andere soort verslaving laten dezelfde hersenpatronen zien, aldus onderzoeker Asley Gearhardt. Ook is gebleken uit het onderzoek dat er geen verband is tussen het BMI en de hersenactiviteit van de proefpersonen. Dunne mensen hebben dus evenveel kans een eetverslaving te creëren als dikkere mensen. 

Meer aandacht voor (eet)verslaving

Het onderwerp eetverslaving is nog steeds een beetje dubieus. Het probleem wordt echter door het onderzoek van Gearhardt wel meer bespreekbaar gemaakt. Het is in ieder geval wel duidelijk dat mensen die kampen met een eetverslaving er met een dieet alleen niet komen. Je kunt het vergelijken met een drug, een sigaret of glas wijn; de verleiding weerstaan is erg moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. De factor ‘verslaving’ is vaak de grote boosdoener, iets waar meer en meer aandacht aan moet worden geschonken!

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
4 antwoorden
  • Pia Harrevelt
   Pia Harrevelt zegt:

   Daar ben ik het mee eens. Het is ook in veel gevallen zo dat mensen juist een eetverslaving ontwikkelen als ze aan het dieten slaan.Er ontstaat een obsessie voor eten en genieten van eten is er niet meer bij. Jammer!
   Het woord dieet zou geschrapt moeten worden voor iedereen die op een gezonde manier aan zijn lijf wil werken.

   Goed artikel!

   Beantwoorden
 1. Johan
  Johan zegt:

  Interessant om te lezen. Ik had niet verwacht dat iedereen een eetverslaving kon krijgen. Ik eet over het algemeen ook veel en wil hier vanaf komen. Ik ben al bezig om mijn eetstijl te veranderen door bijvoorbeeld chips te vervangen door een cracker. Leuk artikel!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *