Smoothie Recepten

Tomaten paprikasmoothie

1 persoon

2 stukken geroosterde paprika (pot)

stuk komkommer van ca. 5 cm

½ sjalot

2 dl tomatensap

2 theelepels citroensap

2 druppels tabasco

1 kleine selderijstengel

 

Banaan-sinaasappel havermout smoothie

200 ml melk

2 eetlepels havermout

1 banaan

100 ml  sinaasappelsap

 

Meloensmoothie met munt

Pureer in een blender een halve geschilde en in stukjes gesneden meloen met enkele blaadjes munt.

 

Kokos-banaandadel smoothie

Pureer 200 ml kokosmelk met 3 ontpitte dadels en 1 grote banaan

Variant: Vervang de banaan en dadels door in blokjes gesneden ananas

Werking van noten

De werking van noten:

Verse noten en zongerijpte gedroogde zuidvruchten staan bekend om hun heilzame werking. Verschillende stoffen in noten zorgen voor een verbeterde gezondheid en helpen ziekten te voorkomen.

Noten bevatten veel voedingstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zo’n 25 tot 30 gram noten eten op een dag de kans tot hart en vaatziekten worden verkleind.

Ook helpen de noten tegen klachten zoals:

–        Walnoot -> zorgt voor hoofdpijn verlichtende werking

–        Hazelnoot -> kalmeren van maag en zenuwgestel

–        Algemeen noten -> goed voor hart en bloedvaten

Doordat er in noten veel vitamines en eiwitten zitten zijn noten de beste vleesvervangers in combinatie met volle granen.

Walnoten bevatten veel anti oxidanten. Door deze grote hoeveelheid zijn ze 15 maal krachtiger dan Vitamine E om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.

Hazelnoten bevatten veel vitamine E, B1 en B2. Door het hoge gehalte van vitamine en mineralen is het zeer geschikt voor mensen met een droge huid. Van hazelnoten wordt ook olie gemaakt deze is voor weefselversterkende adervernauwing en kan gebruikt worden voor couperose en spataderen.

 Een vrije radicaal is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die door hun ongepaarde elektron sterk geneigd zijn moleculen uit de omgeving te oxideren. De meeste antioxidanten doen dit door met de vrije radicalen te reageren, waardoor ze onschadelijk worden.

Amandelen hebben een hoge gehalte aan magnesium daarom zijn  amandelen zeer geschikt e voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben.
Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen. Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten

Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C.

Gebruik noten als tussendoortje als volgt:

–        Handje gemengde noten: 25 gram.

–        Handje cashewnoten: 10 gram.

–         Handje pistachenoten: 10 gram.

Trainen met een doel

Sporten. Lichaamsbeweging. Trainen. Hardlopen. Fietsen. Zwemmen. Fitness. Buikspieroefeningen. Het zijn allemaal bewoordingen voor die paar doelen die veel mensen hebben: afvallen en vervolgens op een gezond gewicht blijven. Het leven is zoveel leuker als je je goed in je vel voelt zitten en de vitaliteit van je afdruipt. Je trekt op die manier mensen aan die ook lekker in hun vel zitten en wordt daardoor bevestigd in iets wat je stiekem al langer wist: een gezond lichaam en een gezonde geest gaan perfect samen.

Werk aan de winkel

Voordat je echter met jezelf in het reine bent en je helemaal ‘senang’ voelt, zal je toch echt wat werk moeten verzetten. Bij deze trainingen – zo noemen we ze voor het gemak maar even – is verreweg het belangrijkst dat je gemotiveerd raakt, bent en vooral ook blijft. Alleen dan krijg je die blijvende resultaten waar je zo gelukkig van wordt.

Het voorbeeld

Er is een voorbeeld uit de sportwereld die jou laat zien waar doorzettingsvermogen en motivatie voor zorgt. Het ongelofelijke verhaal wordt hieronder in het kort uiteengezet.

Pietertje

Het verhaal gaat over tweevoudig Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Deze topatleet won zowel in 2000 als 2004 de gouden medaille op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer in het Olympisch zwembad. Na zijn eerste medaille in 2000 kreeg hij last van een hernia. Hij werd geopereerd en de doctoren hadden hun twijfels bij een terugkeer op het hoogste niveau.

Tegenslagen

Pieter echter niet. Hij was vastbesloten om terug te komen. Pieter werkte zich dag in, dag uit in het zweet met allerlei oefeningen en later ook gewichten om weer in topvorm te komen en te herstellen van de hernia. Hij was net op tijd fit voor de Olympische Spelen van Athene in 2004 en won met een vingerlengte verschil opnieuw goud. Na afloop waren daar de tranen.

Nog meer tegenslagen

Ondanks dat Pieter in de vier jaar daarna geen al te zware oefeningen meer kon doen door de weer opspelende hernia, besloot hij toch om te blijven trainen voor Beijing 2008. Hij werd in de finale 5de, als oudste deelnemer van het veld. Een misschien nog wel knappere prestatie dan de twee gouden medailles daarvoor.

Altijd doorgaan

Pieter van den Hoogenband zei later dat hij soms op het punt stond om op te geven, maar dat de liefde voor de sport, de steun van zijn vrienden en familie en zijn heldere doelstellingen hem erdoorheen getrokken hadden. De beperkingen die zijn lichaam hem oplegde hadden hem alleen maar sterker gemaakt.

Lessen

Welke lessen kunnen wij als amateursporters hieruit trekken? Dat je duidelijke doelstellingen moet hebben voordat je aan iets begint. Dat je je eigen lichaam leert kennen en met de sterktes en zwaktes om moet leren gaan. Daarnaast is ook een solide thuisbasis erg belangrijk. Steun van vrienden en familie helpt je op de moeilijke momenten.

Succes!

Zorg daarbij ook dat je geest voldoende ontspanning krijgt en daag jezelf uit op de momenten waarvan je weet dat het moet. Misschien wel de grootste les van Pieter van den Hoogenband is dat de echte winst een overwinning op jezelf is. Veel succes de komende tijd!

Rugklachten? Reken af met pijn!

Na een lange dag werken, verkeerd staan of langdurig computerwerk, kan de rug vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Circa 80 % van de Nederlander heeft weleens rugklachten. Moet je hier maar mee zien te leren leven of kun je hier zelf iets aan doen? 

In veel gevallen gaat het om lage rugklachten welke zijn ontstaan door een verkeerde houding, beweging  – denk aan een verkeerde til techniek –  of stress. Dus ja hier kun je zelf wel degelijk iets aan doen!

Soort klachten

Rugklachten gaan in veel gevallen gepaard met een verhoogde spierspanning. Je hebt het gevoel dat je spieren ‘strak staan’ waardoor je minder soepel kunt bewegen en bewegen ook pijnlijk is. Ook een zeurende pijn en een moe gevoel in de rug zijn veel gehoorde klachten. 

Hernia of niet?

De vraag is of klachten ernstig zijn of niet. Een veel voorkomende aandoening is de hernia; een aandoening waarbij beschadiging aan de tussenwervelschijf –  de schokdemper tussen de wervels – ontstaat. Bij een hernia zorgt het beschadigde weefsel van de tussenwervelschijf voor druk op de zenuwen die naar de armen en benen lopen. Hierdoor kan een tintelend, loom of pijnlijk gevoel in de armen en/of benen ontstaan. In dit geval is het raadzaam om contact met de (huis-) arts op te nemen.

Rugklachten voorkomen

Gelukkig is er in de meeste gevallen geen directe schade aan de rug en gaat de rugpijn binnen afzienbare tijd vanzelf weer over. Om te voorkomen dat deze rugklachten terugkomen is training noodzakelijk. Maar hoe?

Trainen van de rug

In de programma’s van Thuis-Trainen.nl wordt uitgebreid aandacht besteed aan oefeningen om de rugspieren te versterken. Om de strijd met rugklachten aan te gaan is het trainen van de rug alleen, niet voldoende.

Naast de grote rugspieren en de dieper gelegen lage rugspieren zullen ook de (schuine-) buikspieren en bekkenbodemspieren getraind moeten worden. Zo ontstaat een stevige lichaamskern (core).

Onderhoud

Trainen op het moment dat je al rugklachten hebt heeft niet zoveel zin. Het gaat juist om het voorkomen van rugklachten. Onderhoudstraining dus. Om je rugklachten de baas te blijven train je buik-, rug- en bekkenbodemspieren minimaal twee keer per week. Dit verstevigt de spieren van je kern en verbetert je lichaamshouding. Twee vliegen in een klap!

Behoor jij bij die 80% die wel eens last heeft van de rug? Start dan nu met trainen!

Hoge bloeddruk

‘Maak je niet druk, dat is niet goed voor je bloeddruk’. Klopt dit? Heb je zelf vat op de hoogte van je bloeddruk? En wanneer is die bloeddruk dan eigenlijk te hoog?

Stress heeft wel degelijk invloed op de bloeddruk maar er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op de druk. Eerst maar eens kijken wat die bloeddruk nou eigenlijk is.

Wat is hoge bloeddruk

Het hart is de motor van het lichaam. Doordat het hart samenknijpt  stroomt  het bloed door de aderen. De druk die hierbij op de slagaders komt wordt gemeten om de bloeddruk te meten. 

Wanneer heb ik een hoge bloeddruk?

De bloeddruk wordt uitgedrukt in een boven (systolische) en onder (diastolische) druk. De kracht waarmee het hart samenknijpt bepaalt de bovendruk. Is deze hoog? Dan spreken we van hoge bloeddruk. 

Optimale bloeddruk 120/80 mmHg
Normale bloeddruk 130/85 mmHg
Licht verhoogd 140/90 mmHg
Matig verhoogd 160/100 mmHg
Ernstig verhoogd 180/110 mmHg

 

Wat zijn de risico’s een verhoogde bloeddruk?

Door een te hoge bloeddruk kunnen verschillende klachten ontstaan. Hart- en vaatziekten staat daarbij op nummer één. Maar ook oogklachten en nierstoornissen kunnen het gevolg zijn van een te hoge druk op de bloedvaten.

Wat kan ik doen om mijn bloeddruk gezond te houden?  

Gelukkig zijn er een heel aantal dingen die je zelf kunt doen om de bloeddruk zo gezond mogelijk te houden. Regelmatig bewegen staat daarbij bovenaan de lijst! Bewegen zorgt voor een goede hartconditie, een gezonder gewicht  en helpt stress tegen te gaan. Drie zaken die belangrijk zijn om de bloeddruk zo gezond mogelijk te houden.

Wees beperkt met alcohol, roken en ook zout (natrium) want deze blijken een ongunstig effect te hebben op de bloeddruk.

Help, mijn bloeddruk is te hoog!

Is je bloeddruk nu aan de hoge kant? Zorg dan dat je rustig aan begint met bewegen. Dus niet als een dolle aan de slag gaan maar rustig en constant trainen. Geef je lichaam even de tijd om te wennen aan het bewegen. Vraag altijd de huisarts om advies!

Laat je bloeddruk regelmatig controleren door de huisarts zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Sporten in de ochtend geeft energie voor heel de dag!

Misschien wil je het niet geloven, omdat je ’s morgens veel liever een uurtje langer slaapt, maar sporten in de ochtend heeft toch echt enorm veel voordelen. We zullen je een aantal redenen noemen, zodat we je wellicht kunnen overtuigen waarom het zo goed werkt. En bedenk, wanneer je eenmaal gewend bent, wil je niets anders meer! 

Begin je dag rustig

Normaal gesproken is de ochtend het rustigste moment van de dag. Een mooie gelegenheid dus om alles tijdens het sporten eens rustig te overdenken. Welke zaken houden je bezig en welke oplossingen kun je bieden. 

Je hersenen ontwaken

Het sporten in de ochtend zorgt ervoor dat je hersenen wakker worden. Omdat je geest nog lekker leeg is, kun je mooi vast een mentale to-do lijst voor die dag maken. (Heb je dat alvast gehad). 

Sporten bevorderd de stoelgang

Sporten, zeker in de ochtend, heeft op je stoelgang een bijzonder positief effect. Heb je dus soms last van verstopping, dan kan sporten in de ochtend deze klachten helpen verminderen. 

Gemakkelijker afvallen

Het is aan te raden voor het sporten een goed ontbijt te nemen. Sporten op een lege maag zorgt voor verlies van spierweefsel. Sporten met een ontbijt in je maag zorgt voor een snellere stofwisseling, waardoor afvallen gemakkelijker wordt. 

Geen zin? Sport dan in de ochtend

Sporten is fijn, maar iedereen heeft weleens een keer geen zin. Door te sporten in de ochtend heb je het in ieder geval gehad, zodat je drukke schema geen roet meer in het eten kan gooien. 

Tot slot, sporten in de ochtend geeft je de rest van de dag energie voor 10!

Sleutel voor een Fit & Vitaal Lichaam

Motivatie is de sleutel naar succes!