Motivatie om te trainen deze zomer; tien tips!

Vaak genoeg krijg ik de vraag hoe ik en anderen gemotiveerd blijven om te trainen tijdens de mooie zomerdagen, hoe ik überhaupt gemotiveerd blijf elke dag weer te gaan trainen. Of in het lastigste geval, als je echt een tijdje niet meer getraind hebt omdat het allemaal net even anders liep, hoe je dan de stap weer zet om aan het bewegen te slaan.

Dit is een heikel puntje wat ik graag met je wil tackelen. Laat ik voorop stellen dat nooit en bij niemand zonder slag of stoot gaat, wat je doel ook is. Vergeet afslankpillen en ga vandaag nog aan de slag met deze 10 tips om je motivatie te trainen, vooral deze zomer, hoog te houden of zo snel mogelijk weer terug te vinden.

 1. LAAT JE INSPIREREN

  Facebook, instagram, de magazines, alles staat vol met inspirerende foto’s, verhalen, gerechten en filmpjes. Doe hier je voordeel mee. Maak bijvoorbeeld een moodboard op pinterest met alles wat voor jou motiverend en inspirerend is. Print dit uit of kijk er dagelijks naar. Maak de motivatie tastbaar en visueel!

 2. DOELSTELLINGEN

  Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben waardoor je in eerste instantie gemotiveerd raakte. Wat was je doel? Door wat of wie werd je getriggerd? Waarom wilde je dit en wil je dit nog steeds? Stel zo nodig je doel bij. Zijn je doelstellingen reëel of misschien toch niet? Zijn het korte- of lagentermijn doelstellingen? Laat me je vanuit hier meteen de volgende tip mee geven;

 3. VORM VAN MOTIVATIE; EXTRINSIEK OF INTRINSIEK

  Er is een groot verschil tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie gaat bijvoorbeeld om die bikini waar je graag in wilt passen of het gewicht op de weegschaal wat je aan wilt tikken. Intrinsieke motivatie kan bijvoorbeeld zijn je wens om op lange termijn fitter en gezonder te zijn en blijven. Onnodig te melden dat laatste vorm van motivatie, de intrinsieke motivatie, de voorkeur heeft.
  Zoals je een doel op basis van extrinsieke motivatie vaak sneller haalt, zul je vaak ook sneller afgeleid zijn van je doel en dus ook eerder de handdoek in de ring gooien bij, in verhouding, kleinere tegenslagen. Heb je een intrinsiek doel voor ogen, bijvoorbeeld dus om fitter en gezonder te worden, dan zullen de kleinere tegenslagen je ook niet zoveel kunnen maken.

 4. VALLEN EN OPSTAAN

  Zolang je op blijft staan na een (terug)val is het geen val. Zie het als een leermoment. Analyseer dit moment dan ook zodat je dit de volgende keer voor kunt zijn. Geniet van het proces, leer van de ontwikkeling.

 5. PLANNING

  Vrijwel alle vormen van succes gaan gepaard met goede planning. Plan je trainingsmomenten in en maak van je trainingen een prioriteit. Stel niet uit naar morgen. Van uitstel komt afstel, dit soort clichés zijn er maar al teveel maar zeker niet zonder reden. Geef hier dus niet aan toe. Als je goed plant raak je zelden in verleiding hier van af te wijken of uit te stellen. Op welke tijden van de dag ben jij doorgaans het meest gemotiveerd te trainen? Gebruik die motivatie en verwerk dit in je planning. Maak van je training prioriteit door zoveel mogelijk in die “zone” in te plannen.

 6. BELONING

  En dan niet met een reep chocolade maar bijvoorbeeld met een kek nieuw paar sportschoenen of die hippe juicer om alle groene smoothies mee te gaan proberen deze zomer. Beloon jezelf zodra jij je voor langere periode aan je planning hebt gehouden!

 7. BALANS

  Zorg voor een goede balans. Kunnen genieten zonder schuldgevoel en rust zijn ook belangrijk, vooral als het echt warmer begint te worden. Neem dit dus ook mee in je planning.

 8. DE MORGENSTOND HEEFT GOUD IN DE MOND

  Train ’s ochtends wanneer het nog cool en droog is. Naast de temperatuur heeft dit ook als voordeel dat je je metabolisme al meteen een boost geeft waar je nog de hele dag op vooruit kan, dat je door de endorfine die aanmaakt tijdens het sporten over de hele dag een sterkere focus en een beter humeur hebt. En in het aller gekste geval voel je je tegen de avond wel weer zo fit dat je er gewoon nog een kleine training tegenaan gooit. Twee vliegen in een klap!

 9. EEN STOK ACHTER DE DEUR

  Het maken van een planning werkt voor velen al als een kleine stok achter de deur. Maar spreek bijvoorbeeld ook af samen te trainen met een vriend of vriendin. Het is gemakkelijk tegen jezelf te zeggen dat je vandaag even niet kan of wil. Maar afzeggen tegenover een trainingsmaatje is toch een net wat grotere stap waardoor je wellicht twee keer nadenkt. Hou je niet zo van samen trainen? Spreek je doelstellingen dan uit naar je omgeving. Hierdoor creeer je een verantwoordingsgevoel om je doel te behalen en kan je omgeving je er zo nu en dan aan herinneren je doel na te jagen.

 10. WILSKRACHT EN MOTIVATIE

  motivatie om te trainen tijdens de zomerDeze als last but zeker not least. Zie wilskracht als een spier die getraind moet worden. Dus mocht je even geen interesse hebben in sterkere strakkere benen / billen / buik, doe het dan op z’n minst voor de sterkere wilskracht! Wees trots op jezelf voor elke stap in de goede richting. Weet je nog hoe goed je je voelde de laatste keer dat je een training voltooide terwijl je eigenlijk echt geen zin had? Precies, daar doe je het voor!

Ik ben benieuwd of jij hierdoor weer (extra) gemotiveerd bent geworden. En wat zijn jouw tips om jezelf weer te motiveren? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

BMI berekenen

Wat is je BMI, ook wel Body Mass Index? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat het nou precies inhoudt? Je BMI is een getal wat je gewicht in verhouding tot je lengte weergeeft. Het is een indicator om te kijken of je op een gezond gewicht zit. Je BMI berekenen kan snel en gemakkelijk op deze pagina en kijk direct of je in de goede richting zit.

BMI Berekenen in 10 seconden

Je BMI berekenen is simpel: deel je gewicht in kg door je lengte in meters in het kwadraat.
Dus: Gewicht (kg) : lengte (m)2

Vul hieronder je gegevens in om direct achter jouw BMI te komen:

Free Calculator

Uitkomst

Wat betekent jouw uitkomst? Je BMI berekenen is een indicatie hoe je ervoor staat.

Jouw BMI uitkomstGewichtsklasseAdvies
BMI minder dan 18,5ondergewicht Eet meer gezonde voeding, eventueel met begeleiding van een voedingskundige of arts.
BMI 18,5 – 25gezond gewichtQua gewicht: houden zo! Blijf gezond eten en genoeg bewegen.
BMI 25 – 30overgewicht Probeer minder te eten en meer te bewegen, je bent net iets te zwaar.
BMI 30 – 40 obesitas Het wordt nu ernstig, raadpleeg een voedingskundige om af te vallen
BMI groter dan 40 morbide obesitasZiekelijk/dodelijk overgewicht: je gewicht kan op korte termijn al dodelijk zijn. Raadpleeg een arts.

BMI niet de enige factor!

Je BMI berekenen is handig alleen is het een indicator om te kijken of je gezond bent, en op een gezond gewicht zit. Het is slechts indicator, en niet het belangrijkste meetinstrument. Jouw persoonlijke leefstijl, leefomgeving en bewegingspatroon spelen ook een zeer belangrijke factor in je gezondheid. Een grote, stevige boxer kan bijvoorbeeld makkelijk een BMI hebben van 30. Dit komt echter omdat hij veel spiermassa heeft en daardoor zwaarder is. Maar hij is wel fit en eet gezond en zit dus niet in de gevarenzone!

Andersom geldt hetzelfde: Als je een BMI hebt van 19, maar je sport nooit, eet alleen maar fast food en je hobby is louter tv kijken met een sigaret in je handen; dan kan je niet spreken van een erg gezond persoon. Misschien eet hij dan niet te veel, maar wat er binnenkomt is slecht voor alles waardoor je dit niet echt een ‘gezond gewicht’ kan noemen. Je BMI berekenen op z’n tijd kan zeker geen kwaad.

Wat is jouw BMI? Ben jij gezond op gewicht?

In shape tijdens je vakantie, hoe doe je dat?

Elk jaar in de zomer is het weer zover en trekken miljoenen Nederlanders naar het buitenland of naar andere Nederlandse provincies om daar eens goed te genieten van het lekkere weer, om de stress van alledag even achter zich te laten. De vakantieperiode lijkt op het oog een moeilijke periode voor mensen die bezig zijn met een trainingsschema. Hoe blijf je in shape tijdens de vakantie?

In shape, Eenvoudiger dan gedacht

Het gezonde eetpatroon is op de vakantie vrij eenvoudig vol te houden. Daarbij, zo af en toe mag je natuurlijk best een wat ongezondere maaltijd nemen, toch? Hieronder de ‘do’s and dont’s’ tijdens de zomervakantie.

Op vakantie zal je sneller uiteten gaan waarbij het heel verleidelijk is om voor de lekkere patatjes of de klassieke Italiaanse pizza te gaan. Probeer je daar niet schuldig over te voelen. Het hoeft natuurlijk niet elke dag zo te zijn. Je kunt ook een avondje voor de notensalade gaan bijvoorbeeld.

De markt

Een goede tip is om op de eerste dag naar de lokale supermarkt te gaan om wat gezonde producten in de koelkast te leggen. Zo kan je in elk geval het ontbijt en het middageten helemaal zelf bepalen. Een bakje kwark of yoghurt met wat verse bessen van de lokale markt smaakt heerlijk en het is bovendien gaaf om de intieme sfeer van zo’n markt te proeven – soms letterlijk.

De zon

Een van de beste tips blijft om je goed in te smeren. Je huid veroudert een stuk sneller wanneer deze veel aan de zon wordt blootgesteld. Als je dan toch veel in de zon zit, eet dan veel rood fruit, aardbeien, bramen en bessen; hier zitten veel antioxidanten in die de giftige stoffen die vrij komen door de zon, flink aanpakken. Trouwens, de zon brengt je ook veel vitamine D. Hierdoor voel je je een stuk vitaler. Niet alles is slecht aan de zon uiteraard!

Vakantie en beweging, gaat dat samen?

Je bent lekker bezig met een training voordat je op vakantie gaat. Je hebt de smaak goed te pakken waardoor je met trots over het strand loopt met het lichaam waar je hard voor hebt gewerkt.Vervolgens ga je lekker op vakantie en houd je beweging achterwege, puur omdat je geen moment ziet om daar aan te werken. Hoe los je dat nu op?

Een training op vakantie moet zo min mogelijk belastend zijn tijdens je vakantie. In slechts 24 minuten kun jij het lichaam de juiste prikkel geven om het lichaam te behouden waar je had voor hebt gewerkt of graag wilt blijven ontwikkelen.

Uren sporten is niet nodig om in shape te blijven!
Met deze korte training van 24 minuten ga je ervaren dat je prima je lichaam de juiste prikkel kunt geven om te ontwikkelen. Uren sporten is echt niet nodig, je dient alleen te weten welke oefeningen nodig zijn. Met deze gratis Work-out gericht op de buik kun je ervaren hoe prettig het eigenlijk is om in korte tijd je lichaam te trainen.

Klik op de afbeelding om de video direct te bekijken
Work-out voor vakantie

Klik hier om de video direct te bekijken

Gouden tip

De beste tip is ongetwijfeld om het nuttige met het aangename te combineren. Probeer nieuwe gerechten die gezond zijn, trek elke dag een paar baantjes in de heerlijke zee of het zwembad, doe zo nu en dan het eigen trainingsprogramma en je hebt een top vakantie waar je met plezier op terug kijkt.

Dit is de manier om ook tijdens de vakantieperiode je aan de schema’s te houden, met misschien een aanpassing hier en daar. Zo kom je fit, in shape, energiek en uitgerust weer terug van de mooiste weken van het jaar.

Train waar je maar wilt

Het grote voordeel van de programma’s van Thuis Trainen is dat je het werkelijk overal kunt doen, dus ook op vakantie. Thuis Trainen zorgt ervoor dat je altijd en overal de motivatie behoudt. Op deze manier kan je ook tijdens de drieweekse vakantie aan de Spaanse Costa’s fit blijven.

Zelfs bij een actieve fiets- of wandelvakantie kan het prettig zijn om het de programma’s te blijven gebruiken. Het belast namelijk wat andere spieren waardoor je lichaam in nog betere conditie en vorm raakt.

Voeding

Naast beweging kun je met voeding ook veel variëren tijdens de vakantie. Hoe pak je dit nu aan op een leuke maar makkelijke manier tijdens je vakantie?

Iets voor jou?

Wil je lekker genieten tijdens je vakantie en toch in shape blijven door middel van korte online work-outs of advies over voeding? Deze programma’s zullen je behoefte voldoen. Voor meer informatie, klik op onderstaand programma.

Voeding en lifestyle programma xxxxx Voeding en lifestyle programma

Hoe krijg je een strakke buik?

Ben jij iemand die soms net even wat te veel chips eet en de koekjes bij de koffie echt niet kan laten staan? En wil je toch een strakke en afgetrainde buik krijgen? “Hoe krijg je een strakke buik?” is een veelgehoorde vraag waar, de meeste fitnesscoaches maar een antwoord op kunnen geven: ‘door er veel voor te doen én laten”.

Een strakke buik is een teken van vitaliteit en gezondheid. Met de juiste instelling is dit voor bijna iedereen mogelijk. Het is niet voor iedereen weggelegd om een staalharde ‘blokjesbuik’ tevoorschijn te toveren na de sporttrainingen en aanpassingen in levensstijl; het is echter wel goed mogelijk om een strakke buik te krijgen waarmee je trots het zwembad induikt.

Hoe krijg je een strakke buik?

Door goede oefeningen te doen, zowel voor de buikspieren als voor de rest van het lichaam; komt je lichaam in een sportieve modus waardoor het meer verbrandt, ook in rust. Zowel cardio- als krachttraining is noodzakelijk. Als je echt snel een platte buik wilt, zal je moeten sporten én op je eten letten, om vet te verbranden.

Dit doe je door meer calorieën te verbranden dan je binnen krijgt. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan, velen van ons weten niet precies wat ze op een dag eten en dat kan in onze moderne maatschappij al gauw te veel zijn.

Er is niks frustrerender dan goed bezig te zijn met je oefeningen en trainingen, en na een poos erachter komen dat ze allemaal niet of nauwelijks het gewenste effect hebben omdat je ongezond eet. Hoe krijg je een strakke buik? Door goed te eten. Koop veel groenten en fruit, en beperk de inname van koolhydraten. Deze worden namelijk als vet opgeslagen als je ze niet verbruikt.

Aan de slag voor de zomer?

Wil je direct aan de slag voor het krijgen van een strakkere buik voor de zomer? Met het Strakker Lichaam Programma en het Thuis Trainen Programma ontdek je precies hoe je gemakkelijk vanuit huis, in slechts 30 minuten per keer een strakkere buik krijgt.

Je hebt alles voor het krijgen van een strakkere buik letterlijk binnen handbereik.

Stop met stressen

strakke buik stop met stressenHoe krijg je een strakke buik? Stress zorgt voor een verstoorde hormoonhuishouding. Door zo min mogelijk te stressen, worden positieve hormonen losgelaten die je lichaam een stuk beter laten voelen, én – niet onbelangrijk – eruit laten zien. Probeer eens te ontspannen op het werk door in de pauze een wandeling te maken, dat is nog gezond ook! Licht bewegen gedurende de dag is sowieso aan te raden.

Door soms naar de trein of supermarkt te lopen en je klusjes in huis zelf uit te voeren, wordt je lichaam al een stuk fitter en krijg je sneller een strakke buik.

Voorkom een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen maag zorgt vaak voor problemen. Je voelt je er niet lekker door, en daarbij lijkt je buik ook een stuk dikker. Hoe krijg je een strakke buik zonder die opgeblazen maag? Je kan een opgeblazen maag voorkomen door veel vezels te eten, veel te drinken, op de hoogte te zijn van je intoleranties/allergieën en niet te snel te eten. Door goed te kauwen verteer je het voedsel beter en blijven er minder resten achter in de maag. Je buik kan dan aangenaam ontspannen.

Er is niet een alomvattend antwoord op de vraag “Hoe krijg je een strakke buik?” Op meerdere vlakken je levensstijl aanpassen is de beste manier om een strakke buik te krijgen. Dat daarbij je gezondheid ook nog eens met sprongen vooruit gaat, is uiteraard mooi meegenomen.

Ga jij ook aan de slag voor het krijgen van een strakkere buik? Doe je de ook komende weken mee met Thuis Trainen?

Goed kauwen voor een goede gezondheid

Alles in ons lichaam heeft een functie, ieder proces in ons lichaam ook. Neem bijvoorbeeld de spijsvertering. Het proces van de spijsvertering is een prachtig systeem dat foutloos werkt. Wel is het van belang, dat ons lijf de kans krijgt, dit proces goed op gang te brengen. Wat is de rol van kauwen in een gezonde levensstijl? 

Er staat een heerlijke maaltijd op tafel. Je hebt gezellige tafelgasten. Alle ingrediënten voor een fijn etentje zijn aanwezig. Waarom nemen we dan niet de tijd om rustig te eten? Voedsel wordt vaak niet goed gekauwd en te snel doorgeslikt. Dit maakt het ons lichaam niet gemakkelijk om tot een goede spijsvertering te komen zonder lichamelijke klachten; wat te doen? 

Spijsvertering begint bij kauwen

De spijsvertering begint al in de mond. Ons speeksel bevat het enzym amylase. Door het kauwen wordt amylase door het voedsel gemengd waardoor de (voor-)vertering van koolhydraten in gang wordt gezet. Daarnaast zorgt kauwen er voor dat onze hersenen een seintje krijgen dat de spijsvertering op gang komt. 

Winderigheid

Heb je vaak last van winderigheid? Dan bestaat er een grote kans, dat dit wordt veroorzaakt, door te grote stukken voedsel die je doorslikt. Wanneer eten niet goed is fijngekauwd, kan het niet goed verteren. Hierdoor ontstaat naast buikpijnklachten ook gasvorming in de darmen. Geen prettig gevoel en ook niet prettig voor de mensen om je heen. 

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen, is het ook goed om langzaam en bewust te eten. Geniet van het eten, proef bewust tijdens het kauwen. Het verzadigingshormoon wordt geactiveerd na 15 tot 20 minuten en geeft aan dat je vol zit. Door rustig te eten voorkom je voorkomt dat je meer eet dan nodig is voordat je lichaam je een signaal geeft dat het genoeg gehad heeft. Dus niet meer ‘de broek op de vreethaak’.

Relaxt kauwen, relaxt voelen!

Denk je dat je te druk bent om ontspannen en langzaam te eten? Omgekeerd werkt het ook, door langzaam te eten, word je ook meer ontspannen! Neem iedere dag de tijd, van je eten te genieten. Het is de brandstof, die jouw motor draaiende houdt!

Help, hoe kom ik van mijn kipfilets af?!

Kipfilets? Ja, veel mensen hebben last van de meewuivende stukken vel aan de achterkant van de armen. Eens kijken of we die zogenaamde kipfilets ook weg kunnen trainen…

De bovenarm heeft aan de voorkant de biceps  – de spierballen  – en aan de achterkant de triceps. De triceps is een spier die uit, de naam zegt het al, drie delen bestaat en eigenlijk sterker is dan de biceps die uit maar twee delen bestaat. Als de triceps niet goed of onvoldoende getraind wordt dan ontstaan de zogenaamde kipfilets die zo vrolijk meebewegen bij het zwaaien. Om voor- en achterkant van de bovenarmen in balans te krijgen zal je aan de bak moeten…

Trainen van de kipfilets

De triceps kun je weldegelijk trainen maar eerlijk is eerlijk, dit is moeilijker dan de voorkant van de armen. Niet zo gek want die biceps die gebruiken we in ons dagelijks leven al veel vaker. Om de kipfilets aan te pakken zal je echt aan de bak moeten. Een simpele oefening voor het trainen van de triceps is het dippen (omgekeerd opdrukken). Een oefening die je simpel thuis kunt doen!

Steun met twee handen op het randje van een stoel, bank  of tafel die stevig staat. Je rug is naar het meubelstuk gericht. Plaats je handen langs je lichaam en zet je voeten naast elkaar een halve meter naar voor. Buig nu beide armen zodat de ellebogen recht naar achter gaan en je billen recht naar beneden gaan. Voel die kipfilets werken!

Voor gevorderden

Is het dippen een makkie? Zet je voeten dan steeds verder weg zodat er meer kracht op de armen komt. Dit zal de kipfilets laten branden….

Meer oefeningen

In het programma van Thuis-Trainen worden er, naast het dippen, ook voldoende andere oefeningen aangereikt om de kipfilets de baas te worden. Het gaat niet vanzelf…maar het kan wel!

 

Sportsupplementen; zin of onzin?

Meer en sneller spiermassa aanmaken. Langer en sneller hardlopen. Minder snel verzuren en sneller herstellen. Zomaar een greep uit de wensen van sporters en het verbeteren van de sportprestaties. Zijn sportsupplementen voor deze sporters de oplossing?  Het Voedingscentrum dook in de wereld van sportsupplementen en oordeelt.

Sportsupplementen

Werken sportsupplementen eigenlijk wel? Er zijn tal van sportsupplementen maar volgens het Voedingscentrum werkt eigenlijk geen enkel sportsupplement met uitzondering van creatine.

Ben je nieuwsgierig en wil je hier meer over weten, dan kun je meer lezen in het boek: “Alles over sport en voeding”, dat onlangs is gelanceerd. Dit boek staat vol vragen die via social media door mensen zoals jij en ik, aan het Voedingscentrum zijn gesteld. De doelgroep van dit boek zijn mensen die gezond willen eten zodat ze hun (sport)doelen kunnen bereiken. Enkele van deze doelen kunnen zijn: afvallen, gezonder leven en sportprestaties verbeteren. In het boek staan nuttige tips op het gebied van afvallen en sporten. Ook staan er allerlei gezonde en smakelijke recepten in.

Wat is creatine?

Creatine is een stof dat in ieder lichaam voorkomt. Door meer creatine in te nemen, kan je iets beter gaan presteren op het sportieve vlak. Bij het leveren van lichamelijke inspanningen speelt creatine een grote rol. Korte maximale krachtinspanningen houd je zo langer vol. Een ander voordeel is, dat je hersteltijd na deze lichamelijke inspanning korter is. Verzuring treedt minder snel op en daardoor ben je minder snel moe.

Eetpatroon

In het boek van het Voedingscentrum staan tips over je eetpatroon. Welk voedsel in welke hoeveelheden eet je bijvoorbeeld voor het moment dat je een sportprestatie wilt gaan leveren? Sportsupplementen doen niet wat ze beloven. Sterker nog, ze kunnen zelfs schadelijk zijn voor het lichaam. Antioxidanten kunnen het spierherstel vertragen in plaats van dit herstel te versnellen. Het boek “Alles over sport en voeding” helpt je, op andere manieren de beste prestatie neer te zetten. 

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze.

Verbeter je conditie!

Wie denkt dat alleen dagelijks intensief sporten je conditie verbeterd heeft het mis. Je kunt je conditie al in een paar stappen opbouwen. Zorg daarbij wel voor een goede aanpak. Weten hoe? Lees dan onderstaande tips.

Tip 1  – Voer je goede voornemens ook echt uit

Wil je meer bewegen, doe het dan ook! Prik een datum wanneer je wilt gaan trainen en bepaal of je thuis, op de sportschool of buiten wilt gaan sporten.

Tip 2 – Breng afwisseling in je activiteiten

Om je conditie te verbeteren hoef je je echt niet te focussen op 1 sport. Je kunt bijvoorbeeld thuis een work-out doen en tussendoor wat vaker de fiets pakken. Daarnaast kun je het hardlopen afwisselen met wandelen, in de tuin even touwtje springen of wat vaker de trap nemen. Sporten kun je zelf zo duur maken als je wilt. 

Tip 3 – Een stok achter de deur

Weet je van jezelf dat je niet de discipline hebt om alleen te gaan sporten? Zorg dan voor een stok achter de deur. Sluit je aan bij een sportclub, zoek een sportmaatje of een eigen personal trainer. Zorg ervoor dat je regelmaat vindt. 

Tip 4 – Loop niet te hard van stapel

Wat je ook gaat doen, bouw het langzaam op. Dit voorkomt blessures, zodat het leuk blijft. 

Tip 5 – Wissel conditie oefeningen af met krachttraining

Deze tip vormt de basis van een optimale conditieverbetering. Lichte krachttraining afgewisseld met conditionele trainingen.

Tip 6 – Let op je voedingspatroon

Eet een stevig ontbijt met volkorenproducten en neem als tussendoortje fruit of noten in plaats van koek, snoep of snacks.

Alles over slapen

We slapen gemiddeld 1/3 van ons leven! De een slaapt lang, de ander onrustig en een derde kan altijd wel slapen. Slapen is een belangrijk onderdeel van ons ritme. Slapen we te kort of onrustig, dan voelen we ons overdag gebroken. Slapen we lang dan voelen we ons uitgerust maar slapen we heel vast dan is er overdag misschien wel die bonkende hoofdpijn. Iedereen slaapt maar iedereen heeft een verschillend slaapritme.

Waarom slapen?

Tijdens het slapen schakelt het lichaam terug naar een lagere versnelling. Ademhaling en hartslag worden rustiger net als de hersenactiviteit. Prikkels van buitenaf worden tot op zekere hoogte geblokkeerd waardoor ook het hoofd tot rust komt. Zo krijgt het lichaam de kans zich te herstellen na een intensieve dag. Krijgen we te weinig slaap dan raken vooral de hersenen hierdoor van slag. We kunnen ons minder goed concentreren, het wordt lastiger om dingen te onthouden en te beslissen en onze reactiesnelheid verslechtert. En dat weinig slaap ons humeur bepaalt zal geen verrassing zijn.. Wist je dat mensen die te weinig slapen vaker last hebben van overgewicht? Lijkt mij een goede reden om voortaan een uurtje langer te slapen..

Hoeveel slaap heb je nodig?

Iedereen heeft een andere slaap behoefte. De een slaapt 5 uur per nacht, de ander slaapt 9 uur per nacht. De slaap behoefte verschilt niet alleen van persoon tot persoon maar is ook afhankelijk van de levensfase waarin je zit. De eerste 4 tot 5 uur van je slaap zijn het belangrijkst want dan zit je in je zogenaamde ‘kern slaap’; de fase waarin je hoofd en je lichaam in basis voldoende tot rust komen om de dag erna er weer tegenaan te kunnen. Het wil niet zeggen dat je dan ook het gevoel hebt uitgerust te zijn. Luister dus naar je lichaam!

Moeite met slapen?

Lig je vaak wakker of heb je moeite met in slaap vallen? Er zijn verschillende ‘huis-, tuin- en keukenmiddelen’ die je kunnen helpen om makkelijker in slaap te vallen of beter door te slapen. Zo zijn er diverse theeën op de markt met valeriaan, een plantje dat je helpt om makkelijker in te slapen. Ook een heerlijke ontspannende massage voor het slapen gaan kan helpen om sneller in slaap te vallen. Door de massage wordt het lichaam al in ontspanning (rust) gebracht wat het inslapen makkelijker maakt. En wat dacht je van yoga? Bij yoga leer je hoe je het lichaam actief kunt ontspannen en je hoofd even helemaal leeg kunt maken. En als het hoofd en het lichaam ontspannende zijn dat zal je als vanzelf in slaap vallen.

Welterusten!

Een goede houding voor een betere gezondheid!

Letten op je houding! We weten allemaal dat het moet, maar vergeten het vaak om te doen. Een goede houding zorgt er niet alleen voor dat klachten aan bijvoorbeeld je rug wegblijven, maar door een goede houding zie je er ook nog eens beter en zelfverzekerder uit. Door te letten op je houding, werk je aan een betere gezondheid. 

De gevolgen van een slechte houding

Wanneer je loopt met een te holle rug en afhangende schouders of bukt zonder door de knieën te zakken, kan dit op den duur leiden tot kwalen en pijntjes. Je levenswijze, maar ook het dragen van fout schoeisel kunnen bijdragen aan een slechte houding, met als gevolg onder meer afname van de longcapaciteit en slijtage aan de ruggenwervels. 

Voorkomen van deze gevolgen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om kwalen te voorkomen en je houding te verbeteren. We zetten ze op rij: 

–       Word je bewust van je houding. Hoe zit je achter de computer, op de bank en hoe sta
         je als je moet wachten?

–       Zorg voor een goede stoel als je veel moet zitten.

–       Zorg voor een goed matras in je bed.

–       Train je spieren. Maak ze sterker, want een ingezakte houding is vaak een gevolg van
         zwakke spieren. Ga met dit programma lekker aan de slag om je spieren te trainen (geen bodybuilding!)

–       Probeer je knieën tijdens het lopen soepel te houden.

–       Houd je hoofd rechtop om druk in de nekspieren te voorkomen.

–       Houd je schouders recht en schud ze gedurende de dag een paar keer los.

–       Breng afwisseling in je houdingen. Niet te lang staan, zitten, lopen of liggen.

–       Doe aan Yoga of Pilates. Met dergelijke oefeningen worden je spieren versterkt en
         leer je tegelijkertijd ontspannen.

Tot slot dien je er rekening mee te houden dat het afleren van een slechte houding moeite en tijd kost, maar met een beetje oefening is succes verzekerd!

Wat vind jij?
Let jij altijd op een juiste houding? Heb je misschien klachten doordat je houding niet goed is? Vind jij een juiste houding belangrijk?

P.S. Laat hieronder je reactie achter, dat is ook interessant voor anderen. Er zijn veel mensen die het probleem van een verkeerde houding hebben. Alvast bedankt!