Hollandse Nieuwe Haring: een gezond tussendoortje

De nieuwe haring is er weer! Dat merk je aan de haringparty’s die je om de oren vliegen en het nieuws dat het eerste vaatje weer voor een recordbedrag geveild is. Hollandse nieuwe haring is de eerste haring van het seizoen. Hij is extra lekker omdat hij vlak voor de paartijd gevangen wordt. Daardoor is de haring lekker vet. Nieuwe haring is rijk aan omega-3-vetzuren en die heb je nodig voor hart en bloedvaten. Dit is vet dat je zonder schuldgevoel kunt eten!

Nieuwe haring is gezond

Op een broodje met ui en zuur of uit het vuistje. Allebei is erg lekker. Een haring van75 grambevat 125 kcal,14 gram eiwitten en 9 gram vet, waarvan7 gram onverzadigd vet. De omega-3-vetzuren zorgen voor een verlaging van het slechte LDL-cholesterol in je bloed. Dat verlaagt het risico op hart en vaatziekten. Vanwege het hoge eiwitgehalte en de goede kwaliteit van de eiwitten helpt haring bij het herstel na sporten. Bijvoorbeeld bij spieropbouw of –herstel.

Vitamines en mineralen

Haring bevat bovendien vitamine A, B, D en E en calcium, ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Het is dus qua kcal en voedingswaarden een uitstekend tussendoortje. Met of onder ui en zuur, wat je lekker vindt. Haring op een broodje is ook goed, alleen bevat het dan 148 kcal meer. Eet het dan als lunch. Een snee roggebrood is een betere keus. Daar zitten maar 90 kcal in en meer vezels en langzame koolhydraten. Dan heb je langer energie.

Wanneer is haring Hollandse nieuwe?

Hollandse nieuwe haring werd vroeger ‘maagdelijke haring’ genoemd. De reden daarvan is dat hij vlak voor de paartijd gevangen werd en daardoor extra lekker vet is. Nu noemen we ‘maagdelijke haring’ maatjesharing. Dat is vanzelf ontstaan in de volksmond. Nieuwe haring moet aan een aantal eisen voldoen. Het mag pas Hollandse nieuwe heten als de haring minstens 16 procent vet bevat en op de Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Nieuwe haring mag alleen tussen mei en juli gevangen worden. Dan heeft hij zich lekker volgegeten met plankton en is hij lekker vet geworden.

Dit jaar is de nieuwe haring ook weer boterzacht en heerlijk van smaak. Het is raadzaam twee keer per week vis te eten, waarvan een keer vette vis. Heb jij de Hollandse nieuwe al geproefd? Zo niet, ga vanmiddag gelijk naar de markt om te genieten van de Hollandse nieuwe haring!

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *