“Mindfulness eten heeft mijn leven veranderd”

“Er leiden meerdere wegen naar Rome”

Deze wijze uitspraak kwam ik afgelopen week tegen op Facebook.
Ik zal je uitleggen waarom dit bij me bleef hangen.

Veel mensen kampen met overgewicht, ondergewicht, eetstoornissen en alle fysieke en mentale problemen en beperkingen die dat met zich meebrengt. Problemen met meestal een onderliggende oorzaak, want niemand heeft een verstoord eetgedrag voor zijn lol. Daar zijn we het denk ik met z’n allen over eens.

Over het bovenstaande zijn talloze adviezen te vinden in boeken, op websites en ook binnen de sociale media twitteren en ’faceboeken’ deskundigen en ervaringsdeskundigen er op los. Hier ben ik geen uitzondering in.

We zijn er met z’n allen maar druk mee en we bedoelen het allemaal goed

Wat ik merk is dat de meningen nogal sterk uiteen kunnen lopen. Waar de een de focus legt op gezond eten en bewegen, roept de ander dat het daar geen drol mee te maken heeft. Termen als dieten, niet dieten, vrij eten, mindfulness eten, puur eten, slank eten etc. klinken overal om ons heen. Je zou van zoveel informatie behoorlijk in de stress kunnen schieten, want wie heeft nu de waarheid in pacht?

Niemand, voor zover ik weet.

Ik ga uit van mijn eigen kennis en ervaring, maar sta altijd open voor andere visies. Het een kan het ander vaak prachtig aanvullen. Het is maar wat je nodig hebt.
Natuurlijk heb ik ook een eigen mening en visie, maar dat hoeft niet de waarheid te zijn. Zoals altijd ligt ook hier de waarheid in het midden.

Mindfulness eten heeft mijn leven veranderd

Ik weet voor mezelf wat Mindfulness mij heeft gebracht.  Graag wil ik hier een stukje van met jou delen.

Mindfulness eten heeft mij het laatste zetje gegeven om echt naar mezelf te durven kijken.

Het heeft me geleerd wat acceptatie van mezelf en het leven werkelijk betekent.

Ik heb leren inzien dat alles wat zich voordoet in mijn leven er mag zijn hoe pijnlijk of moeilijk ook.

Emoties duw ik niet meer weg. Ik verwelkom ze met vriendelijke aandacht, ongeacht of het blije of droevige emoties zijn. Ze zijn onderdeel van mij en zullen er altijd zijn.

Ik ben nog meer gaan inzien dat eten mij niet zal gaan redden als ik wanhopig, eenzaam of verdrietig ben (Geneen Roth).

Er bestaat bij mij geen oordeel meer over eten. Ik spreek niet meer in termen als goed of slecht.

Ik heb veel minder oordelen over mezelf. Ik mag mezelf zijn, precies zoals ik ben.

Als ik behoefte heb aan ‘troosteten’ is daar niets mis mee. Zolang ik mezelf niet veroordeel blijft het bij die ene keer.

Mindfulness eten heeft mij geleerd met compassie naar mezelf te kijken. Ik hoef niet perfect te zijn. Hoe zou ik dat kunnen?

Na 30 jaar dieetregime eet ik nu wat ik wil, waar ik wil, met wie ik wil en hoeveel ik wil

Dit is mijn ervaring en beleving. Ik zou niet anders meer willen.
Jij moet hier zelf je weg in zien te vinden.
Of je nu linksom gaat of rechtsom, volg je gevoel, maar ga ik ieder geval op pad.

Je zou zomaar mooie dingen over jezelf kunnen ontdekken.

Mijn volgende blog gaat over de misvattingen die er bestaan over Mindfulness eten.
Heb je daar iets aan bij te dragen dan hoor ik het graag in een reactie.

Lieve groet

Pia

(Pia is een deelneemster van het Thuis Trainen Programma, Strakker Lichaam Programma en het voeding- en lifestyle programma. Ze schrijft over haar eigen ervaringen met diëten en mindfulness eten. Ze heeft jarenlang diëten gevolgd en heeft zelf ervaren dat het niet werkt.)

Ga voor meer informatie over Pia naar www.mooi-jezelf-zijn.nl

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
2 antwoorden
 1. Leonie
  Leonie zegt:

  Leuk artikel maar Mindfulness is niet eetbaar dus je kunt niet mindfulness eten hihi. Mindfulness is de algemene benaming voor de manier van leven / denken en als bijvoeglijk naamwoord is het: mindful. Je kunt dus wel mindful eten 😉

  Beantwoorden
 2. Fedor
  Fedor zegt:

  Hallo Pia, wat een mooi en eerlijk “levens”artikel. Zo voel ik het ook – eet wat je wilt en doe alles met mate. Ervaar je grenzen en mogeljkheden en accepteer jezelf zoals je bent. Aanvullend vind ik de hulp, hints en tips van thuis trainen en het voedingsprogramma uiterst welkom. Pia, dank je bijdrage!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *