Superfoods uit Nederland

Superfoods uit Nederland

Superfoods: we worden er dood mee gegooid. Nou ja, eigenlijk lang levend mee gegooid want door elke dag een shake te drinken van verschillende soorten poeders, chiazaad en gojibessen leven we langer. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet voldoende, maar alle gezondheidsgoeroe’s zijn het erover eens.

Ik ben het daar niet helemaal mee eens, maar denk wel dat ze af en toe een lekkere en gezonde aanvulling kunnen zijn op een – op de eerste plaats- gezond voedingspatroon. Nu kunnen we allemaal naar de winkel rennen om onze portemonnee even flink te legen voor deze exotische poeders, besjes en wortels…

Maar wist je ook dat er ontzettend veel superfoods uit Nederland komen? Gewoon in je achtertuin, supermarkt of keukenkastje. En belangrijker: vrijwel net zo gezond en een stuk minder duur!

Van Hollandse bodem: superfoods uit Nederland

 • Blauwe bessen: groeien in het zuiden van het land en zijn erg rijk aan antioxidanten en magnesium. Power besjes! Lekker in een smoothie, door de yoghurt, in zelfgemaakte jam of in een havermout crumble (havermout is ook super, zie onder).
 • Frambozen en aardbeien: antioxidanten, vitaminen en vezels. En lekker! Te gebruiken net als blauwe bessen… Need I say more?
 • Rood Fruit: Eigenlijk is rood fruit in het algemeen erg gezond. Vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Denk ook aan bramen die in augustus volop sappig fruit geven langs de weg, in het bos en in de moestuin. En maak gezonde jam van kersen, met wat minder suiker.
 • Cranberries: De Nederlandse variant van de gojibes. Natuurlijk is de samenstelling iets anders maar deze besjes zijn – gedroogd- heerlijk door de yoghurt of in een zelfgemaakte notenmix als snack.
 • Boerenkool: één van de superfoods uit Nederland welke nog te weinig aandacht krijgt. In Amerika was en is het nog steeds een ontzettende hype: kale. Veel mensen kennen het vooral van de boerenkoolstamppot maar je kan er nog veel meer mee! Maak er zelf chips van uit de oven, roerbak het in de wok met knoflook en ui of gebruik het in een lekkere groene smoothie.
 • Spinazie: Heerlijk in een groene smoothie, salade of roergebakken met knoflook en chili.
 • Asperges: Deze witte en groene stengels zitten vol met vitamines, mineralen en vezels en hebben een reinigende werking. Een echte delicatesse. Heerlijk met aardappelen en een gekookt ei, in een salade of op z’n Italiaans door de risotto of bij de pasta.
 • Haring: Wie is er niet groot mee geworden? Naast de pot pindakaas… Hollandse Haring zit vol gezonde vetten en geeft je gezondheid een echte boost. Ook perfect voor zwangere vrouwen: de gezonde vetten zijn goed voor de baby.
 • Lijnzaad: goed voor de stoelgang, rijk aan gezonde vetten. Mijn moeder at het vroeger al door de yoghurt omdat ‘het zo gezond was’. Toen at ik liever een koekje, maar tegenwoordig ben ik er ook fan van! Vergeet chiazaad (nou ja vergeet, gebruik het iets minder), lijnzaad is de nieuwe – oude – trend. En een stuk goedkoper!
 • Walnoten: tevens rijk aan gezonde vetten en vezels. De perfecte snack of als toetje lekker met yoghurt en een beetje honing. Wist je dat walnoten zelfs officieel een claim op de verpakking mogen hebben dat ze de elasticiteit van de bloedvaten verbeteren als je er elke dag 30 gram van eet? Vanaf nu elke dag een klein handje walnoten dus!
 • Kiemgroenten: maak zelf super gezonde kiemgroenten voor op brood of door een salade. Denk niet alleen aan alfalfa en waterkers. Tegenwoordig kan je ontzettend veel soorten zaadjes kopen voor kiemgroenten zoals rucola- en broccolischeuten.
 • Paddenstoelen: in de herfst volop vers verkrijgbaar, er zijn zelfs speciale – pluk je eigen paddenstoel – excursies. Niet voor niets: pluk niet zomaar elke paddenstoel die je tegenkomt, sommige soorten zijn giftig en bijna niet te onderscheiden van de niet-giftige broertjes of zusjes.

Mis je nog een superfood uit Nederland? En eet jij veel superfoods? Zo ja, welke?

Mirte Kaan

Mirte Kaan

Voedingsdeskundige at Thuis Trainen
Als voedingsdeskundige deel ik graag mijn kennis met jou en sta ik klaar om je vragen te beantwoorden.

Producten van Mirte

Hét Groene Smoothie Handboek
Het Groene Smoothie Handboek

Dit is het nieuwste product waar ik aan mee heb gewerkt. In dit handboek vind je meer dan 40 heerlijke smoothie recepten en krijg je veel deskundig advies. Klik hier voor meer informatie
Mirte Kaan

Latest posts by Mirte Kaan (see all)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *