Suikervrij eten: de nieuwste trend

Er zijn boeken, e-Books, online programma’s, challenges en ontelbare blogs over suikervrij eten. Het is een echte trend op het gebied van gezond eten. Want suiker is slecht, van suiker wordt je ziek: suiker is het nieuwe gezondheidstaboe. Een beetje zichzelf respecterende blogger of gezondheidsspecialist kookt suikervrij, predikt suikervrij en kan zelf ook alleen nog maar suikervrij eten. Wat is hier allemaal van waar? Is suiker echt zo slecht en moeten we allemaal suikervrij eten?

Ongezonde suikers

Om hier antwoord op te kunnen geven moeten we beginnen bij wat suiker is. Want suiker is nogal een ruim begrip. Je hebt witte suiker, per kilo-pak welke zo lekker smaakt in koekjes en cakes. Grof gezegd wordt dit geraffineerde suiker genoemd. Geraffineerde suiker vind je terug in ontzettend veel producten, ook als je het niet verwacht.

In mayonaise, tomatensaus en vleeswaren: meestal zit er geraffineerde suiker in. Geraffineerde suiker bevat alleen maar suiker en geen vitamines of mineralen, mede daarom wordt het als zo ongezond gezien. En daar hebben alle gezondheidsgoeroes gelijk. Geraffineerde suiker is erg lekker en maakt je eten lekker zoet, voor je lichaam is het nergens voor nodig behalve voor snelle energie. Terwijl je die energie beter kan halen uit andere producten als we het hebben over de lichamelijke gezondheid! In die zin is suikervrij eten inderdaad een stuk gezonder.

Gezonde suikers

Je hebt ook suiker in een meer gezonde vorm: fruitsuiker en suiker uit groenten en fruit. Deze producten leveren naast suikers ook gezonde stoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze suikers zijn gezond en je lichaam heeft ook suiker nodig om te functioneren. Uit een interessant experiment blijkt dat je lichaam op een dieet welke alle suikers schrapt het nog minder goed doet dan een dieet welke juist uit alleen maar suikers bestaat.

De hersenen werken namelijk maar op één soort brandstof: glucose, oftewel suiker. Helemaal zonder koolhydraten (suikers) kan je dus niet en moet je ook niet willen. Je zal niet goed meer functioneren, dingen vergeten en uiteindelijk zal je lichaam belangrijke eiwitten afbreken om hier via een andere weg brandstof voor je hersenen van te maken. En dat is wel het laatste wat je wilt!

Geheel suikervrij eten is dus niet gezond, maar eet deze koolhydraten het liefst in de vorm van volkoren granen, groente en fruit. Zo heb je energie voor je lijf en hersenen en pak je direct een hoop andere gezonde stoffen mee!

Suiker is drugs

Er wordt gezegd dat suiker inwerkt op dezelfde hersenmechanismen als bij verslaving aan drugs. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan, maar het begint er wel op te lijken dat hier een kern van waarheid in zit. Echter is suiker géén drugs en brengt het ook een stuk minder schade aan je lijf dan drugs.

Vooral op het gebied van verslaving: een suikerverslaving is niet goed voor je lijf, maar een drugsverslaving is nog altijd slechter. Beetje waar, maar dat suiker net drugs is, dat gaat net een stapje te ver.

Suikervrij eten betekent: suikervervangers

Tot zo ver duidelijk? Witte, geraffineerde suikers zijn niet goed voor je. Suikers of koolhydraten in een andere vorm wel. Alleen waar je niet in moet trappen zijn alle blogs en recepten over suikervrij eten die de geraffineerde suikers vervangen door allerlei andere vormen van suiker om te passen in het stramien van ‘suikervrij eten’. Denk aan honing, ahornsiroop, agavesiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker en palmsuiker.

Deze vormen van suiker bevatten wellicht wel meer voedingsstoffen, naast alleen energie, dat ontken ik niet. Het is ook beter om deze vormen van suikers te eten dan geraffineerde suiker. Alleen is het niet de bedoeling dat je je hier opeens helemaal aan te buiten gaat! Om dan maar een eetlepeltje meer te nemen om dat het ‘zo gezond is’, geldt niet helemaal. Want dan is het niet meer suikervrij eten, maar suikerrijk eten met wat meer voedingsstoffen…

Daarnaast kan een teveel aan fructose (overmatig aanwezig in een aantal van deze ‘suikervervangers’) zorgen voor darmklachten bij overmatig gebruik. Eet het liefst minder zoete producten, en als je zoete producten eet kan dat beter zijn met deze ‘gezondere’ suikervervangers.

Groene smoothies zijn vrijwel altijd gemaakt van producten zonder suiker: groente, fruit, noten, granen en andere gezonde ingrediënten. Wil je hier meer over weten? Kijk eens HIER voor het Groene Smoothie Handboek vol informatie, tips en recepten.

 

BMI berekenen

Wat is je BMI, ook wel Body Mass Index? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat het nou precies inhoudt? Je BMI is een getal wat je gewicht in verhouding tot je lengte weergeeft. Het is een indicator om te kijken of je op een gezond gewicht zit. Je BMI berekenen kan snel en gemakkelijk op deze pagina en kijk direct of je in de goede richting zit.

BMI Berekenen in 10 seconden

Je BMI berekenen is simpel: deel je gewicht in kg door je lengte in meters in het kwadraat.
Dus: Gewicht (kg) : lengte (m)2

Vul hieronder je gegevens in om direct achter jouw BMI te komen:

Free Calculator

Uitkomst

Wat betekent jouw uitkomst? Je BMI berekenen is een indicatie hoe je ervoor staat.

Jouw BMI uitkomstGewichtsklasseAdvies
BMI minder dan 18,5ondergewicht Eet meer gezonde voeding, eventueel met begeleiding van een voedingskundige of arts.
BMI 18,5 – 25gezond gewichtQua gewicht: houden zo! Blijf gezond eten en genoeg bewegen.
BMI 25 – 30overgewicht Probeer minder te eten en meer te bewegen, je bent net iets te zwaar.
BMI 30 – 40 obesitas Het wordt nu ernstig, raadpleeg een voedingskundige om af te vallen
BMI groter dan 40 morbide obesitasZiekelijk/dodelijk overgewicht: je gewicht kan op korte termijn al dodelijk zijn. Raadpleeg een arts.

BMI niet de enige factor!

Je BMI berekenen is handig alleen is het een indicator om te kijken of je gezond bent, en op een gezond gewicht zit. Het is slechts indicator, en niet het belangrijkste meetinstrument. Jouw persoonlijke leefstijl, leefomgeving en bewegingspatroon spelen ook een zeer belangrijke factor in je gezondheid. Een grote, stevige boxer kan bijvoorbeeld makkelijk een BMI hebben van 30. Dit komt echter omdat hij veel spiermassa heeft en daardoor zwaarder is. Maar hij is wel fit en eet gezond en zit dus niet in de gevarenzone!

Andersom geldt hetzelfde: Als je een BMI hebt van 19, maar je sport nooit, eet alleen maar fast food en je hobby is louter tv kijken met een sigaret in je handen; dan kan je niet spreken van een erg gezond persoon. Misschien eet hij dan niet te veel, maar wat er binnenkomt is slecht voor alles waardoor je dit niet echt een ‘gezond gewicht’ kan noemen. Je BMI berekenen op z’n tijd kan zeker geen kwaad.

Wat is jouw BMI? Ben jij gezond op gewicht?

In shape tijdens je vakantie, hoe doe je dat?

Elk jaar in de zomer is het weer zover en trekken miljoenen Nederlanders naar het buitenland of naar andere Nederlandse provincies om daar eens goed te genieten van het lekkere weer, om de stress van alledag even achter zich te laten. De vakantieperiode lijkt op het oog een moeilijke periode voor mensen die bezig zijn met een trainingsschema. Hoe blijf je in shape tijdens de vakantie?

In shape, Eenvoudiger dan gedacht

Het gezonde eetpatroon is op de vakantie vrij eenvoudig vol te houden. Daarbij, zo af en toe mag je natuurlijk best een wat ongezondere maaltijd nemen, toch? Hieronder de ‘do’s and dont’s’ tijdens de zomervakantie.

Op vakantie zal je sneller uiteten gaan waarbij het heel verleidelijk is om voor de lekkere patatjes of de klassieke Italiaanse pizza te gaan. Probeer je daar niet schuldig over te voelen. Het hoeft natuurlijk niet elke dag zo te zijn. Je kunt ook een avondje voor de notensalade gaan bijvoorbeeld.

De markt

Een goede tip is om op de eerste dag naar de lokale supermarkt te gaan om wat gezonde producten in de koelkast te leggen. Zo kan je in elk geval het ontbijt en het middageten helemaal zelf bepalen. Een bakje kwark of yoghurt met wat verse bessen van de lokale markt smaakt heerlijk en het is bovendien gaaf om de intieme sfeer van zo’n markt te proeven – soms letterlijk.

De zon

Een van de beste tips blijft om je goed in te smeren. Je huid veroudert een stuk sneller wanneer deze veel aan de zon wordt blootgesteld. Als je dan toch veel in de zon zit, eet dan veel rood fruit, aardbeien, bramen en bessen; hier zitten veel antioxidanten in die de giftige stoffen die vrij komen door de zon, flink aanpakken. Trouwens, de zon brengt je ook veel vitamine D. Hierdoor voel je je een stuk vitaler. Niet alles is slecht aan de zon uiteraard!

Vakantie en beweging, gaat dat samen?

Je bent lekker bezig met een training voordat je op vakantie gaat. Je hebt de smaak goed te pakken waardoor je met trots over het strand loopt met het lichaam waar je hard voor hebt gewerkt.Vervolgens ga je lekker op vakantie en houd je beweging achterwege, puur omdat je geen moment ziet om daar aan te werken. Hoe los je dat nu op?

Een training op vakantie moet zo min mogelijk belastend zijn tijdens je vakantie. In slechts 24 minuten kun jij het lichaam de juiste prikkel geven om het lichaam te behouden waar je had voor hebt gewerkt of graag wilt blijven ontwikkelen.

Uren sporten is niet nodig om in shape te blijven!
Met deze korte training van 24 minuten ga je ervaren dat je prima je lichaam de juiste prikkel kunt geven om te ontwikkelen. Uren sporten is echt niet nodig, je dient alleen te weten welke oefeningen nodig zijn. Met deze gratis Work-out gericht op de buik kun je ervaren hoe prettig het eigenlijk is om in korte tijd je lichaam te trainen.

Klik op de afbeelding om de video direct te bekijken
Work-out voor vakantie

Klik hier om de video direct te bekijken

Gouden tip

De beste tip is ongetwijfeld om het nuttige met het aangename te combineren. Probeer nieuwe gerechten die gezond zijn, trek elke dag een paar baantjes in de heerlijke zee of het zwembad, doe zo nu en dan het eigen trainingsprogramma en je hebt een top vakantie waar je met plezier op terug kijkt.

Dit is de manier om ook tijdens de vakantieperiode je aan de schema’s te houden, met misschien een aanpassing hier en daar. Zo kom je fit, in shape, energiek en uitgerust weer terug van de mooiste weken van het jaar.

Train waar je maar wilt

Het grote voordeel van de programma’s van Thuis Trainen is dat je het werkelijk overal kunt doen, dus ook op vakantie. Thuis Trainen zorgt ervoor dat je altijd en overal de motivatie behoudt. Op deze manier kan je ook tijdens de drieweekse vakantie aan de Spaanse Costa’s fit blijven.

Zelfs bij een actieve fiets- of wandelvakantie kan het prettig zijn om het de programma’s te blijven gebruiken. Het belast namelijk wat andere spieren waardoor je lichaam in nog betere conditie en vorm raakt.

Voeding

Naast beweging kun je met voeding ook veel variëren tijdens de vakantie. Hoe pak je dit nu aan op een leuke maar makkelijke manier tijdens je vakantie?

Iets voor jou?

Wil je lekker genieten tijdens je vakantie en toch in shape blijven door middel van korte online work-outs of advies over voeding? Deze programma’s zullen je behoefte voldoen. Voor meer informatie, klik op onderstaand programma.

Voeding en lifestyle programma xxxxx Voeding en lifestyle programma

Samen sporten is gezond!

Het is gewoon leuker, samen sporten! Het wordt nog leuker, wanneer je weet, dat samen sporten ook nog eens tot betere resultaten leidt! Hoezo? Een voorbeeld, vrouwen vallen gemiddeld maar liefst 4,5 kilogram meer af als ze samen gaan sporten. Kortom, samen sporten is gezond!

 

Sportafspraak

Na een drukke dag is het erg verleidelijk om op de bank te ploffen. Sporten komt morgen wel weer. Wanneer je met een vriend of vriendin afspreekt om samen te sporten, is het minder gemakkelijk om niet te gaan. Je hebt immers een afspraak, er is iemand die verwacht dat jullie samen gaan sporten.

Samen sporten is gezond!

Niet alleen vallen mensen sneller af wanneer ze samen sporten. Er zijn meer leuke voordelen. Wanneer je in gezelschap sport, doe je veel meer je best om tot het uiterste te gaan. Je verbrandt op die manier veel meer calorieën. Je vriendschap heeft ook baat bij samen sporten. Je kletst bij tijdens een training of drinkt erna een kop koffie samen. Goed voor de gezondheid dus maar ook goed voor je sociale leven!

Samen sporten in de buitenlucht

Samen sporten in de buitenlucht is ook leuk. Buiten sporten geeft je veel energie. Als alternatief voor een training uit het Thuis Trainen Programma kun je lekker gaan mountainbiken in het bos of gaan hardlopen langs het strand. Je pept elkaar op tijdens het sporten. Het is ook een prettig gedachte, dat er iemand bij je is zodat je elkaar kunt helpen wanneer er sprake is van een blessure of een lekke band….

Thuis trainen

Zijn jij en je sportmaatje niet zo in voor sporten buiten de deur? Thuis Trainen heeft een aantal mogelijkheden ontwikkeld om toch in beweging te blijven. Met de programma’s van Thuis Trainen kun je gezellig samen sporten en hoef je de deur niet uit! Samen genoten van ene intensieve work-out? Daarna kunnen jullie met een gerust hart samen op de bank ploffen! Begin ook samen met je sportmaatje aan een Thuis Train Programma!

Maak hieronder je keuze:

Thuis Trainen Programma (DVD’s + Online Programma)               

Alternatief: Kort Thuis Trainen Programma

Inspanning en ontspanning in balans? Het lichaam in balans!

Steeds sneller, steeds zwaarder, steeds meer…. Als je eenmaal gestart bent met sporten dan verwacht je steeds meer van je lichaam. Niets mis mee maar het lichaam heeft ook rust nodig om te zorgen voor spier herstel. Is de mate van inspanning en ontspanning in balans, dan is het lichaam in balans.   

Tijdens het sporten moeten de spieren zware arbeid leveren. De energie die hiervoor nodig is komt uit je voeding.  Als je gaat sporten wordt de energievoorraad in je lichaam aangesproken maar blijven er ook afvalstoffen achter in je spieren. Deze afvalstoffen moeten door het lichaam worden afgevoerd. Dit gebeurt in de periode dat het lichaam tot rust komt. Zo wordt het spier herstel geactiveerd en is het lichaam in balans. 

Kracht van de cooling down

Om de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam te stimuleren is een goede cooling down belangrijk. Soms is het moeilijk om na een intensieve training (inspanning) terug te schakelen naar ontspanning. Je lichaam zit nog vol adrenaline dat kolkt door je aderen. De cooling down kun je op verschillende manieren invullen. Van rustig stretchen van de spieren tot complete ontspanning. 

Stretchen

Stretchen is eigenlijk niets meer dan het oprekken (langer maken) van de spieren. Belangrijk om het stretchen rustig en gecontroleerd uit te voeren om het spier herstel te bevorderen. Een goede stretch mag niet pijnlijk zijn, je mag wel de rek van de spier voelen. 

Relax!

Voor een complete ontspanning  ga je lekker ontspannen liggen op een matje, de grond of je bed. Leg je armen naast je lichaam met de handpalmen omhoog, leg je benen iets uit elkaar en laat je voeten losjes naar buiten hangen. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Adem diep in door je neus, je buik en borst komen omhoog en je ribben gaan naar buiten. Adem diep uit door je neus, je buik, borst en ribben zakken terug. Probeer nu je hoofd helemaal leeg te maken , vergeet alles om je heen en voel wat er in je lichaam gebeurt. Voel je bloed stromen, je hart kloppen, de warmte van je lichaam, de zwaarte van je spieren. Geef jezelf minimaal 10 minuten de tijd om heel bewust te voelen wat er gebeurt in je lichaam. Zo stimuleer je niet alleen spier herstel maar komt je hele lichaam tot rust en raakt je hoofd lekker leeg. 

Ontspanning bevordert inspanning

Als je jezelf de tijd, rust en ruimte geeft om te ontspannen zul je zien dat lichaam beter in balans raakt en blijft. Ontspanning en spier herstel zijn de sleutel tot verbetering van prestaties. Gun jezelf die ontspanning…

Tips voor je goede voornemens

Nog maar een aantal dagen te gaan en dan beginnen we aan het nieuwe jaar 2012!
Vaak is de start van het nieuwe jaar een goed moment om slechte gewoonten aan te pakken. De populaire goede voornemens gaan voornamelijk over stoppen met roken, afvallen of meer te gaan sporten.

 

Maar hoe lang houdt de gemiddelde mens het goede voornemen vol?

 

Gemiddeld houden mensen de goede voornemens 2-3 weken vol en vallen daarna weer terug in het oude patroon. Dat is zonde want je hebt wel de WIL om goed van start te gaan. Zo merk je dat motivatie een belangrijk onderdeel is van succes. Bij Thuis-Trainen.nl besteden we hier veel aandacht aan.
In 2012 wordt het tijd om die goede voornemens vol te houden en er een succes van te maken!

 

Gratis nieuwe cursus Vet Verbranden

In de nieuwe cursus gericht op vet verbranden ontvang je veel motivatietips die je zullen ondersteunen tot de eindstreep. Heb je de cursus nog niet ontvangen, schrijf je dan hier in: http://www.thuis-trainen.nl/vet-verbranden-online-cursus

Thuis Trainen Vet Verbranden Cursus

Een paar tips om je goede voornemen vol te houden

 • Geef jezelf inzicht in je vooruitgang. Als je merkt dat je vooruitgang boekt richting je doel, is het veel leuker en motiverender om door te gaan. Als je op de weegschaal gaat staan en je merkt dat je niet afvalt, zul je minder snel de motivatie hebben om door te zetten. Een positieve houding levert meer op dan schuldgevoelens.
 •  

 • Vertel succesverhalen aan anderen. Je bent blij met het resultaat dat je hebt behaald. En wanneer jij dit aan anderen vertelt gaat dit jezelf en misschien anderen ook wel weer motiveren. Zo hebben wij het afgelopen jaar veel mensen geholpen naar hun succes. Bekijk hier een aantal succesverhalen
 •  

 • Beperk je goede voornemens. Neem je niet teveel voor. Het doel dat je graag wilt bereiken moet wel haalbaar zijn; maak daarin een keuze! Soms is het lastig om keuzes te maken voor welk voornemen je nu echt wilt gaan. Zo kun je jezelf ook focussen op het goede voornemen.
 •  

 • Beloon jezelf bij het behalen van succes. Je hebt de wil om een goed voornemen succesvol te halen. Beloon jezelf met iets leuks zodat het nog leuker wordt. Je hebt het dan ook ECHT verdiend!
 •  

 • Maak een stappenplan voor jezelf. Ga gestructureerd te werk met een goed voornemen. Behaal stap voor stap succes. Wanneer je het rustig opbouwt ben je succesvoller dan wanneer je teveel van jezelf vraagt.

 

Een aantal tips die je kunnen helpen met je goede voornemen(s). Ga ervoor en laat niet afleiden door, misschien in het begin, tegenvallende resultaten.

 

Thuis Trainen Programma

Het menselijk lichaam heeft beweging nodig. Bewegen betekent niet dat je uren moet gaan sporten. Wanneer je de juiste oefeningen toepast heb je ongeveer 30-45 minuten nodig per keer. Je lichaam zal zich de dag, nadat je hebt gesport ook nog ontwikkelen.

 

Een aantal leden wilde graag hun ervaring met je delen. Er zijn zelfs deelnemers die het abonnement bij de sportschool hebben opgezegd voor het Thuis Trainen Programma.

 

 

Bekijk hier andere aanbevelingen
http://www.thuis-trainen.nl/testimonials

 

Begin ook in 2012 met een van onze Thuis Trainen Programma’s!

 

Wij (Arno & Jerry) wensen je een goed einde van 2011 en veel succes met het realiseren van de goede voornemens in 2012!

 

Programma op 3 DVD’S
Programma Online + 3 DVD’S
Strakker Lichaam Programma

Mentale Energie, wat is het eigenlijk?

Mentale energie, je hoort het vaker maar wat is het eigenlijk?

Mentale energie betekent dat je de controle hebt over je gedachten en emoties. Wanneer je deze controle hebt,  betekent dit, dat je eigenlijk de controle hebt over jezelf.

Het klinkt geweldig, de controle hebben over jezelf. Geen twijfels, geen negatieve gedachten. Hoe bereik je dit?

Bij Mentale energie is visualisatie belangrijk. Wanneer je visualiseert dat je gaat falen, hoef je niet verrast te zijn dat je daadwerkelijk faalt. Ben je je aan het voorbereiden op een presentatie? Laat je gedachten dan niet leiden door angst. Strenge blikken waar je een rood hoofd van krijgt, vragen die je niet kan beantwoorden. Nee, denk aan hoe jij daar staat. Jij vertelt een interessant verhaal en iedere luisteraar hangt aan je lippen. Aan het einde van je presentatie neem je een daverend applaus in ontvangst.

Blijf altijd in het hier en nu

Blijf altijd in het hier en nu. Richt je op je doel en schakel andere gedachten en emoties uit. Denk niet aan ervaringen uit het verleden en niet aan gevolgen voor de toekomst. Je blijft in het hier en nu. Beleef het moment met al je zintuigen!

Zeg niet tegen jezelf dat je niet gaat stotteren, want het woordje “niet” wordt door je hersenen niet waargenomen. Met als resultaat dat je juist wel zult gaan stotteren. Wees niet te hard voor jezelf. Gedachten als: “ik zou dit moeten kunnen”, maken alleen maar dat je je verlamd voelt.

Klinkt bovenstaande je lastig in de oren? Bedenk dan, dat alle begin moeilijk is. Ik geef toe, het kost oefenen, maar het resultaat is het waard. Je zult bewuster kunnen kiezen, gelukkiger zijn omdat je de dingen doet die je wilt doen met een goed resultaat en je volgt je hart omdat je aanpakt wat je wilt.

Mentale energie, iedereen heeft het in zich, maak er gebruik van!

Mentale gezondheid – Lekker in je vel heb je zelf in de hand!

 ‘Ik zit niet zo lekker in mijn vel’, een uitspraak die je vaak hoort zeker als de dagen korter, kouder en donkerder worden. Je fysiek en mentaal sterk, fit en vrolijk voelen is belangrijk. Hoe zorg je er nu voor dat je die fysieke en mentale gezondheid (weer) op peil brengt en je lekker in je vel komt te zitten? Vijf tips om het goede gevoel (terug) te krijgen.

1.       Waar wringt de schoen?

Om dingen te kunnen veranderen moet je weten waar het gevoel van niet lekker in je vel zitten vandaan komt. Ga opzoek naar de oorzaak van dit vervelende gevoel. Dit is het startpunt van de ommekeer!

2.       Kom in beweging!

Het lichaam eens even flink aan het werk zetten zorgt er voor dat je het hoofd helemaal leeg kunt maken. Goed voor je lichaam en goed voor je geest. Bijkomend voordeel; bij het sporten komt endorfine vrij, een stofje vrij waar je gelukkig van wordt. Drie vliegen in één klap!

3.       Zet eens een andere bril op..

Focus niet op de negatieve dingen maar bekijk de dingen eens vanuit de positieve kant. En ja dat is soms lastig want het ‘gewoon even anders bekijken’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een positieve kijk op zaken helpt je om tot oplossingen te komen in plaats van te verzanden in geklaag en een negatieve spiraal. 

4.       Focus op de toekomst en maak plannen

Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil ik de komende periode bereiken’. Blijven hangen in het verleden heeft geen zin. Focus op de toekomst. Formuleer je doelstelling en koppel hier acties voor jezelf aan. Wat ga je er aan doen om je doelstelling te halen??

5.       Plan tijd voor jezelf

Plan in je agenda tijd in die je helemaal aan jezelf kunt besteden. Bijvoorbeeld tijd om te sporten, tijd om vrienden af te spreken, tijd om te winkelen, tijd om te ontspannen. Dwing jezelf om leuke dingen te doen. Dat verdien je!

Water als wondermiddel?!

‘Van water val je af’. Een uitspraak die je vaak hoort als het gaat om afvallen of diëten. Maar is dat werkelijk zo? Als je maar heel veel water drinkt, vliegen de kilo’s er dan gewoon vanzelf af? 

Om kort te gaan. Nee, van water drinken val je niet af. Want als dat zo zou zijn betekent het dat als je maar veel water drinkt, en dus niets aan je levensstijl verandert, je vanzelf gewicht verliest. Helaas is dit dus niet waar….

Functie van water
Dat water belangrijk is om een gezond voedingspatroon te bereiken is wel waar. Niet omdat water er voor zorgt dat de kilo’s er af vliegen maar omdat water een aantal belangrijke functies heeft in ons lichaam. Zo is water o.a. een transportmiddel. Water zorgt er voor dat vitamine, mineralen en voedingsstoffen getransporteerd worden in het lichaam en zo op de juiste plekken komen. Ook zorgt water voor het afvoeren van de afvalstoffen uit je lichaam. Door na een training voldoende water te drinken kunnen de afvalstoffen, die ontstaan zijn door de trainingsinspanning, via de urinewegen het lichaam verlaten. 

Naast transportmiddel is water van belang om de lichaamstemperatuur te regelen. Een functie die vooral tijdens een training van groot belang is. Loopt de temperatuur te hoog op in het lichaam, dan openen de zweetklieren, en ga je zweten. Door de verdamping van het zweet op je huid daalt je lichaamtemperatuur. Om te kunnen zweten is het dus belangrijk dat je waterhuishouding goed op orde is. Gemiddeld verlies je tussen de 300 en 800 cc vocht per dag door te zweten. Dit is vergelijkbaar met 1 tot 4 glazen water. Wat je ‘verzweet’ moet je ook weer aanvullen. Heb je gesport, ben je intensief bezig geweest of is het een warme dag dan kan de hoeveelheid vocht die je verliest verder oplopen en moet je méér water drinken om je vochtverlies aan te vullen. 

Tips om meer water te drinken
Veel mensen geven aan het moeilijk te vinden om voldoende water te drinken. Meestal omdat het simpelweg geen gewoonte is en het daardoor (nog) niet is ingepast in de levensstijl. Dat water drinken onderdeel wordt van de levensstijl is belangrijk. Maar hoe pas je dit in? 

Kies er bijvoorbeeld voor om standaard bij het tandenpoetsen één of twee glazen water te drinken. Dan heb je, met twee poetsbeurten op een dag,  je gemiddelde behoefte aan water vast binnen. Is het een warme dag, dan verlies je meer vocht, en zal je meer water moeten drinken. Zet standaard een kan of fles water in de koelkast zodat je altijd lekker koud water hebt. Vind je gewoon water een beetje saai? Doe dan een stukje citroen en/of een paar blaadjes munt in het water. Zo is het water een stuk minder saai. 

Intensief sporten? Intensief water drinken!
Om het lichaam tijdens het sporten op temperatuur te houden gaat de zweetproductie omhoog en verlies je meer vocht dan gemiddeld. Het is daarom belangrijk om al vóór het sporten voldoende water te drinken zodat je tijdens het sporten voldoende vocht in het lichaam hebt om te kunnen zweten. 

Bij een zware training zal je ook tijdens het sporten de vochtbalans moeten blijven aanvullen. Naast water is een sportdrank tijdens de training een goede aanvulling. Deze zijn in verschillende samenstellingen en toepassingen te krijgen. Tijdens de training is een isotone sportdrank, een drankje dat qua samenstelling (suikers en zouten) ongeveer gelijk is als de suikers en zouten in het lichaam  – tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100 ml – een goede manier om de vochtbalans op peil te houden. Hierdoor blijft je trainingsprestaties op peil. Voorbeelden van isotone drankjes zijn AA Isotone, Aquarius of Extran dorstlesser. 

Ná een (zware) training is het aan te bevelen om, naast water, ook een hypertone (energy) drank te drinken. Een hypertone drank heeft een hogere waarde aan suikers en zouten (> 8 gram koolhydraten/100 ml) dan de waarde in het lichaam waardoor de suikers en zouten snel worden opgenomen in het lichaam. Dit zorgt voor een snelle aanvulling van de verliezen die zijn ontstaan tijdens de training. Voorbeelden van hypertone dranken zijn AA-High Energy, Extran Energy en Extran Lemon ice en Orange. 

Water als bodyguard 
De mythe dat je van veel water drinken afvalt is dus niet waar. Toch kan water drinken wel een belangrijke functie hebben als het gaat om afvallen. Water zorgt namelijk voor een gevuld, verzadigd, gevoel. Door vóór een maaltijd al een of twee glazen water te drinken zul je tijdens het eten eerder een verzadigd gevoel hebben. De verzadigingsprikkel geeft het signaal dat het tijd is om te stoppen met eten. Op deze manier is water dus jouw bodyguard die je beschermd om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft.

Dus hoewel je niet afvalt van veel water drinken, is water wel van groot belang in een gezonde levensstijl. Proost!

Anti Aging – 5 Tips om mooi ouder te worden

Wie wilt dat nou niet, mooier ouder worden? Om daar tips over te geven hebben we een interview gehouden met anti-aging expert Francine van Broekhoven.

“Botox is old school anti-aging”

Francine van Broekhoven heeft zes jaar lang haar eigen acupunctuur praktijk gerund, is eigenaar van WellAware en distributeur van het revolutionaire Nu Skin Enterprises. Kortom: een veelzijdige expert op het gebied van gezondheid en anti-aging.

 Vage klachten
Veel cliënten komen mijn praktijk binnen met vage klachten. Ze hebben bijvoorbeeld last van een spastische darm, vermoeidheid, chronische hoofdpijn of eczeem. Vaak hebben ze al een heel traject achter de rug voordat ze bij mij aankloppen. Ik ben op zoek gegaan naar de oorzaak van deze vage klachten en ontdekte dat de boosdoener veelal onze voeding is: ons voedsel is ernstig verschraald en we eten teveel koolhydraten. Daarnaast heeft het slikken van antibiotica onze darmen beschadigd.

 Gezond oud worden
Voedingssupplementen spelen een belangrijke rol bij het gezond ouder worden. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is al lang niet meer toereikend. Het vult voldoende aan om geen scheurbuik te krijgen, maar je lichaam vraagt om aanvullende voedingsstoffen in de vorm van supplementen. Ik vraag wel eens aan mijn cliënten waar ze willen zijn als ze met pensioen zijn. Zelf zou ik dan graag een paar maanden per jaar op een zonnige strand in Griekenland doorbrengen. Maar dat betekent wel dat ik nu al actie onderneem om op een gezonde manier oud te worden. Dat is de kern van anti-aging: gezond ouder worden.

 Cosmetische chirurgie
Cosmetische chirurgie als de oplossing tegen veroudering heeft niets te maken met gezond ouder worden. Door botox kunnen er knopen in je gezicht ontstaan en bovendien zorgt het ervoor dat je unieke gezichtsuitdrukking verdwijnt. Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat botox de hersenen kan aantasten en dus zeer schadelijk is. Ik noem cosmetische chirurgie altijd old school anti-aging.

Genen in de aan-stand
Genen bepalen hoe lang je wordt, wat de kleur van je ogen is en voor welke ziektes je aanleg hebt. Als je ouder wordt gaan een flink aantal van je genen op de uit-stand. Gelukkig kun je tegenwoordig veroudering tegengaan door gen-supplementen te slikken en zo je genen weer in de aan-stand te zetten.

Supplementen
Het is belangrijk om één voedingssupplement te slikken, dus kies voor een tablet waar alles in zit wat je nodig hebt. Voorbeelden van goede voedingssupplementen zijn Solgar, Plantina, Vitals, Davitamon en Centrum. Zelf ben ik erg enthousiast over LifePak van Nu Skin. Veel supplementen waar op TV reclame voor wordt gemaakt, kun je beter links laten liggen. Deze supplementen worden nauwelijks in je lichaam opgenomen en je lichaam herkent de supplementen niet als voedsel.

 Vijf tips om mooi ouder te worden

 1. Vermijd rokerige ruimtes. Nicotine gaat door de huidbarrière heen en beschadigd dus niet alleen de longen van degene die rookt, maar beschadigd ook de huid van de mensen om de roker heen.
 2. Zorg dat je veel omega-3 binnen krijgt door bijvoorbeeld olijfolie te gebruiken. Het maakt niet uit of het olijfolie van de Euroshopper is of een duur Italiaans merk.
 3. Laat de dagcrèmes met als basisingrediënt ‘mineral oil’ staan. Dit ingrediënt zit zowel in de goedkope als in de dure dagcrèmes en zorgt er onder andere voor dat de huid uitdroogt.
 4. Voor topsporters is het belangrijk om een goed supplement te slikken. Doordat ze veel verbranden en veel zuurstof opnemen, bevinden er zich veel vrije radicalen in hun lichaam. Deze vrije radicalen kunnen onschadelijk worden gemaakt door het slikken van een goed supplement.  
 5. Neem na een antibiotica kuur altijd een probiotica kuur. Een probiotica kuur is verkrijgbaar bij de betere drogist.