Superfoods uit Nederland

Superfoods: we worden er dood mee gegooid. Nou ja, eigenlijk lang levend mee gegooid want door elke dag een shake te drinken van verschillende soorten poeders, chiazaad en gojibessen leven we langer. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet voldoende, maar alle gezondheidsgoeroe’s zijn het erover eens.

Ik ben het daar niet helemaal mee eens, maar denk wel dat ze af en toe een lekkere en gezonde aanvulling kunnen zijn op een – op de eerste plaats- gezond voedingspatroon. Nu kunnen we allemaal naar de winkel rennen om onze portemonnee even flink te legen voor deze exotische poeders, besjes en wortels…

Maar wist je ook dat er ontzettend veel superfoods uit Nederland komen? Gewoon in je achtertuin, supermarkt of keukenkastje. En belangrijker: vrijwel net zo gezond en een stuk minder duur!

Van Hollandse bodem: superfoods uit Nederland

 • Blauwe bessen: groeien in het zuiden van het land en zijn erg rijk aan antioxidanten en magnesium. Power besjes! Lekker in een smoothie, door de yoghurt, in zelfgemaakte jam of in een havermout crumble (havermout is ook super, zie onder).
 • Frambozen en aardbeien: antioxidanten, vitaminen en vezels. En lekker! Te gebruiken net als blauwe bessen… Need I say more?
 • Rood Fruit: Eigenlijk is rood fruit in het algemeen erg gezond. Vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Denk ook aan bramen die in augustus volop sappig fruit geven langs de weg, in het bos en in de moestuin. En maak gezonde jam van kersen, met wat minder suiker.
 • Cranberries: De Nederlandse variant van de gojibes. Natuurlijk is de samenstelling iets anders maar deze besjes zijn – gedroogd- heerlijk door de yoghurt of in een zelfgemaakte notenmix als snack.
 • Boerenkool: één van de superfoods uit Nederland welke nog te weinig aandacht krijgt. In Amerika was en is het nog steeds een ontzettende hype: kale. Veel mensen kennen het vooral van de boerenkoolstamppot maar je kan er nog veel meer mee! Maak er zelf chips van uit de oven, roerbak het in de wok met knoflook en ui of gebruik het in een lekkere groene smoothie.
 • Spinazie: Heerlijk in een groene smoothie, salade of roergebakken met knoflook en chili.
 • Asperges: Deze witte en groene stengels zitten vol met vitamines, mineralen en vezels en hebben een reinigende werking. Een echte delicatesse. Heerlijk met aardappelen en een gekookt ei, in een salade of op z’n Italiaans door de risotto of bij de pasta.
 • Haring: Wie is er niet groot mee geworden? Naast de pot pindakaas… Hollandse Haring zit vol gezonde vetten en geeft je gezondheid een echte boost. Ook perfect voor zwangere vrouwen: de gezonde vetten zijn goed voor de baby.
 • Lijnzaad: goed voor de stoelgang, rijk aan gezonde vetten. Mijn moeder at het vroeger al door de yoghurt omdat ‘het zo gezond was’. Toen at ik liever een koekje, maar tegenwoordig ben ik er ook fan van! Vergeet chiazaad (nou ja vergeet, gebruik het iets minder), lijnzaad is de nieuwe – oude – trend. En een stuk goedkoper!
 • Walnoten: tevens rijk aan gezonde vetten en vezels. De perfecte snack of als toetje lekker met yoghurt en een beetje honing. Wist je dat walnoten zelfs officieel een claim op de verpakking mogen hebben dat ze de elasticiteit van de bloedvaten verbeteren als je er elke dag 30 gram van eet? Vanaf nu elke dag een klein handje walnoten dus!
 • Kiemgroenten: maak zelf super gezonde kiemgroenten voor op brood of door een salade. Denk niet alleen aan alfalfa en waterkers. Tegenwoordig kan je ontzettend veel soorten zaadjes kopen voor kiemgroenten zoals rucola- en broccolischeuten.
 • Paddenstoelen: in de herfst volop vers verkrijgbaar, er zijn zelfs speciale – pluk je eigen paddenstoel – excursies. Niet voor niets: pluk niet zomaar elke paddenstoel die je tegenkomt, sommige soorten zijn giftig en bijna niet te onderscheiden van de niet-giftige broertjes of zusjes.

Mis je nog een superfood uit Nederland? En eet jij veel superfoods? Zo ja, welke?

Suikervrij eten: de nieuwste trend

Er zijn boeken, e-Books, online programma’s, challenges en ontelbare blogs over suikervrij eten. Het is een echte trend op het gebied van gezond eten. Want suiker is slecht, van suiker wordt je ziek: suiker is het nieuwe gezondheidstaboe. Een beetje zichzelf respecterende blogger of gezondheidsspecialist kookt suikervrij, predikt suikervrij en kan zelf ook alleen nog maar suikervrij eten. Wat is hier allemaal van waar? Is suiker echt zo slecht en moeten we allemaal suikervrij eten?

Ongezonde suikers

Om hier antwoord op te kunnen geven moeten we beginnen bij wat suiker is. Want suiker is nogal een ruim begrip. Je hebt witte suiker, per kilo-pak welke zo lekker smaakt in koekjes en cakes. Grof gezegd wordt dit geraffineerde suiker genoemd. Geraffineerde suiker vind je terug in ontzettend veel producten, ook als je het niet verwacht.

In mayonaise, tomatensaus en vleeswaren: meestal zit er geraffineerde suiker in. Geraffineerde suiker bevat alleen maar suiker en geen vitamines of mineralen, mede daarom wordt het als zo ongezond gezien. En daar hebben alle gezondheidsgoeroes gelijk. Geraffineerde suiker is erg lekker en maakt je eten lekker zoet, voor je lichaam is het nergens voor nodig behalve voor snelle energie. Terwijl je die energie beter kan halen uit andere producten als we het hebben over de lichamelijke gezondheid! In die zin is suikervrij eten inderdaad een stuk gezonder.

Gezonde suikers

Je hebt ook suiker in een meer gezonde vorm: fruitsuiker en suiker uit groenten en fruit. Deze producten leveren naast suikers ook gezonde stoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze suikers zijn gezond en je lichaam heeft ook suiker nodig om te functioneren. Uit een interessant experiment blijkt dat je lichaam op een dieet welke alle suikers schrapt het nog minder goed doet dan een dieet welke juist uit alleen maar suikers bestaat.

De hersenen werken namelijk maar op één soort brandstof: glucose, oftewel suiker. Helemaal zonder koolhydraten (suikers) kan je dus niet en moet je ook niet willen. Je zal niet goed meer functioneren, dingen vergeten en uiteindelijk zal je lichaam belangrijke eiwitten afbreken om hier via een andere weg brandstof voor je hersenen van te maken. En dat is wel het laatste wat je wilt!

Geheel suikervrij eten is dus niet gezond, maar eet deze koolhydraten het liefst in de vorm van volkoren granen, groente en fruit. Zo heb je energie voor je lijf en hersenen en pak je direct een hoop andere gezonde stoffen mee!

Suiker is drugs

Er wordt gezegd dat suiker inwerkt op dezelfde hersenmechanismen als bij verslaving aan drugs. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan, maar het begint er wel op te lijken dat hier een kern van waarheid in zit. Echter is suiker géén drugs en brengt het ook een stuk minder schade aan je lijf dan drugs.

Vooral op het gebied van verslaving: een suikerverslaving is niet goed voor je lijf, maar een drugsverslaving is nog altijd slechter. Beetje waar, maar dat suiker net drugs is, dat gaat net een stapje te ver.

Suikervrij eten betekent: suikervervangers

Tot zo ver duidelijk? Witte, geraffineerde suikers zijn niet goed voor je. Suikers of koolhydraten in een andere vorm wel. Alleen waar je niet in moet trappen zijn alle blogs en recepten over suikervrij eten die de geraffineerde suikers vervangen door allerlei andere vormen van suiker om te passen in het stramien van ‘suikervrij eten’. Denk aan honing, ahornsiroop, agavesiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker en palmsuiker.

Deze vormen van suiker bevatten wellicht wel meer voedingsstoffen, naast alleen energie, dat ontken ik niet. Het is ook beter om deze vormen van suikers te eten dan geraffineerde suiker. Alleen is het niet de bedoeling dat je je hier opeens helemaal aan te buiten gaat! Om dan maar een eetlepeltje meer te nemen om dat het ‘zo gezond is’, geldt niet helemaal. Want dan is het niet meer suikervrij eten, maar suikerrijk eten met wat meer voedingsstoffen…

Daarnaast kan een teveel aan fructose (overmatig aanwezig in een aantal van deze ‘suikervervangers’) zorgen voor darmklachten bij overmatig gebruik. Eet het liefst minder zoete producten, en als je zoete producten eet kan dat beter zijn met deze ‘gezondere’ suikervervangers.

Groene smoothies zijn vrijwel altijd gemaakt van producten zonder suiker: groente, fruit, noten, granen en andere gezonde ingrediënten. Wil je hier meer over weten? Kijk eens HIER voor het Groene Smoothie Handboek vol informatie, tips en recepten.

 

BMI berekenen

Wat is je BMI, ook wel Body Mass Index? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat het nou precies inhoudt? Je BMI is een getal wat je gewicht in verhouding tot je lengte weergeeft. Het is een indicator om te kijken of je op een gezond gewicht zit. Je BMI berekenen kan snel en gemakkelijk op deze pagina en kijk direct of je in de goede richting zit.

BMI Berekenen in 10 seconden

Je BMI berekenen is simpel: deel je gewicht in kg door je lengte in meters in het kwadraat.
Dus: Gewicht (kg) : lengte (m)2

Vul hieronder je gegevens in om direct achter jouw BMI te komen:

Free Calculator

Uitkomst

Wat betekent jouw uitkomst? Je BMI berekenen is een indicatie hoe je ervoor staat.

Jouw BMI uitkomstGewichtsklasseAdvies
BMI minder dan 18,5ondergewicht Eet meer gezonde voeding, eventueel met begeleiding van een voedingskundige of arts.
BMI 18,5 – 25gezond gewichtQua gewicht: houden zo! Blijf gezond eten en genoeg bewegen.
BMI 25 – 30overgewicht Probeer minder te eten en meer te bewegen, je bent net iets te zwaar.
BMI 30 – 40 obesitas Het wordt nu ernstig, raadpleeg een voedingskundige om af te vallen
BMI groter dan 40 morbide obesitasZiekelijk/dodelijk overgewicht: je gewicht kan op korte termijn al dodelijk zijn. Raadpleeg een arts.

BMI niet de enige factor!

Je BMI berekenen is handig alleen is het een indicator om te kijken of je gezond bent, en op een gezond gewicht zit. Het is slechts indicator, en niet het belangrijkste meetinstrument. Jouw persoonlijke leefstijl, leefomgeving en bewegingspatroon spelen ook een zeer belangrijke factor in je gezondheid. Een grote, stevige boxer kan bijvoorbeeld makkelijk een BMI hebben van 30. Dit komt echter omdat hij veel spiermassa heeft en daardoor zwaarder is. Maar hij is wel fit en eet gezond en zit dus niet in de gevarenzone!

Andersom geldt hetzelfde: Als je een BMI hebt van 19, maar je sport nooit, eet alleen maar fast food en je hobby is louter tv kijken met een sigaret in je handen; dan kan je niet spreken van een erg gezond persoon. Misschien eet hij dan niet te veel, maar wat er binnenkomt is slecht voor alles waardoor je dit niet echt een ‘gezond gewicht’ kan noemen. Je BMI berekenen op z’n tijd kan zeker geen kwaad.

Wat is jouw BMI? Ben jij gezond op gewicht?

Platte buik in 1 week

Zo, het is weer januari. Iedereen heeft zich tegoed gedaan aan een maand lang lekker en vaak veel eten. Ontzettend leuk, gezellig en vooral erg lekker! Maar je lijf is er wat minder blij mee. Het lijkt wel of die tulband linea direct op je buik is geplakt. Als je echt een aantal kilo’s wilt afvallen lukt dat je niet in 1 week, maar een platte buik, of vooral een plattere buik dat gaat je zeker lukken met deze tips!

Het lijkt wel alsof ik een luchtballon heb ingeslikt!

Af en toe weet je niet waar het vandaan komt, maar het lijkt wel alsof je 6 maanden zwanger bent. Of alsof je een luchtballon hebt ingeslikt. Je buik is opgezet en zit vol met lucht. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel en je voelt je er onzeker door. Het is toch fijner als je buik weer wat platter is dan zo’n opgezet geval. Een platte buik in 1 week krijg je daarom het snelst als je de lucht weg krijgt. Je zult zien, het zal centimeters schelen!

Hoe komt al die lucht daar?

Lucht in je buik is eigenlijk lucht in je darmen. De vertering van je voedsel is dan niet helemaal volledig en er blijven onverteerde koolhydraten over. Je darmen gaat toch proberen deze onverteerde koolhydraten te verwerken waar veel gas bij vrij kan komen. Een goed voorbeeld is een flink bord bonen; daarna heeft iedereen wel eens last van wat lucht. Maar ook andere voedingsmiddelen kunnen voor gasvorming zorgen.

Vermijd gasvormende voedingsmiddelen voor een platte buik in 1 week

Wil je direct resultaat, en een platte buik in 1 week? Dan kan je het beste een aantal voedingsmiddelen even helemaal laten staan! Deze voedingsmiddelen kunnen voor veel gasvorming in je buik zorgen en als je deze niet eet zal je buik in een week tijd een stuk platter zijn!

Eet even geen:

– peulvruchten, ook soja

– niet te veel tarwe, rogge en gerst (brood, pizza, pasta, crackers, wraps, koek en taart)

– bepaalde soorten groenten; de meeste koolsoorten, ui, knoflook, prei, paprika en teveel champignons, sugar snaps, peultjes of bietjes. Zorg ervoor dat je aardappels goed gaar zijn en eet er niet teveel van

– bepaalde soorten fruit: groene of overrijpe banaan, kersen, appels, peren, mango, meloen

– bepaalde soorten noten (cashewnoten, pistachenoten)

– niet te veel melkproducten zoals melk, suikerrijke yoghurt, room en zachte ongerijpte kazen. Het zou kunnen zijn dat je problemen hebt met het verteren van lactose. Heb je hier vaker last van? Raadpleeg dan een arts om te vragen om een lactose intolerantie test.

– veel suiker of zoetstoffen (xylitol, sorbitol)

– kauwgom

– koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier

 

Eet veel:

– overige groente soorten

– granen als quinoa, zilvervliesrijst, haver en spelt

– fruit zoals gele bananen, rood fruit, kiwi, citrusfruit (sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen)

– koolsoorten als boerenkool

– een klein zaden en pitten en een klein handje noten (pinda, walnoot, macadamia, pecan, amandel)

– lactosevrije yoghurt, amandel en rijstmelk, harde kazen en gerijpte kazen (brie)

– eiwitten in de vorm van eieren, gevogelte en vis

En vooral: drink veel water! Water zorgt ervoor dat je voeding goed kan worden verteerd en de gezonde vezels goed kunnen worden verwerkt zodat ze niet kunnen zorgen voor gasvorming. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je deze gasvormende voedingsmiddelen opeens helemaal niet meer eet. Vaak zijn het juist ook gezonde producten en is het eten van normale hoeveelheden goed voor je.

 

Ga vandaag nog de slag

Naast letten op je voeding op dit moment, is het ook belangrijk om aan de langere termijn te denken. Gezond eten en genoeg bewegen helpt je om gezond en fit te blijven met een mooi figuur.  Wil je meer afvallen? In het Snel Vet Verbranden Programma ontdek jij hoe je effectief vet kunt verbranden rond je buik en welke fouten de meesten maken waarom ze er juist niet in slagen de platte buik te krijgen.

Wil je graag meer weten over voeding en dan met name de Groene Smoothies die een must zijn voor je lichaam? Ook als het gaat om het behalen van een platte buik? Download dan hier je eigen preview.

 

Vijf tips om gezond de feestdagen door te komen

In de zomer zie je allerlei gezonde salades en sapjes om je heen, maar in de winter worden die vervangen door chocoladeletters, banketstaven en oliebollen. Al dat lekkers tijdens de feestdagen… ik weet zeker dat niemand er makkelijk weerstand tegen kan bieden. Gelukkig hoeft dat ook niet de hele tijd! Met deze vijf tips ga jij gezond, fit én vrolijk (want je hoeft niet constant nee te zeggen en je kinderen zijn tenminste niet boos op je omdat er niks lekkers in huis is) de feestdagen door!

One a day keeps the doctor away

Dit oude gezegde heeft eigenlijk te maken met een appel, maar je kan het net zo goed in de december maand gebruiken met lekkere dingen! Ook in een gezond december maand past af en toe iets lekkers. Als je weet dat je elke dag wat lekkers mag, is het namelijk veel makkelijker om de feestdagen door te komen zonder je opeens helemaal te buiten te gaan aan een hele chocolade Kerstman. En ach, nu je toch bezig bent maakt dat pakje kerstkransjes ook niet meer uit. Maar dat maakt wel uit! Neem dus elke dag iets lekkers. Met iets lekkers bedoel ik niet een stuk taart ter grote van een boksbal, nee gewoon iets kleins. Dus één of twee kerstkransjes, 2 blokjes pure chocolade of een plakje kerststol. Met een lekkere kop thee erbij, genieten!

Maak het toetje

Het toetje staat vaak garant voor een grote berg suiker en weinig gezonde voedingsstoffen. Stel daarom voor om het toetje te maken wanneer je bij anderen gaat eten of als je een gang moet maken. Zo kan je iets maken met niet zo veel suiker en iets meer gezond spul erin. Denk aan een kaasplankje met walnoten-vijgenbrood, een chocolade-dadel taart of worteltaart met ahornsiroop en kokosolie. Een stuk gezonder en net zo lekker!

Ga lekker naar buiten!

Wonen je schoonouders een dorp verderop? Stap op de fiets! Heb je ’s middags geen programma, maak een wandeling. Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om te blijven bewegen. En bewegen kan ook leuk zijn, en juist traditie worden. Ik ga ’s middags altijd een stukje hardlopen met mijn vader. Lekker in het bos, ook als er sneeuw ligt! Dan lopen we gewoon iets minder hard. Bij ons thuis een echte traditie en geloof mij, dat drie gangen menu smaakt daarna een stuk beter.

Kies de gezonde variant

Voor de ontbijt of lunchtafel kan je natuurlijk kiezen voor de traditionele tulband, maar er zijn ook ontzettend veel lekkere en luxe alternatieven die gezond zijn. Kies volkoren afbakbroodjes in plaats van witte, gerookte zalm en avocado in plaats van vette vleeswaren en een lekker gekookt / gepocheerd / gebakken ei in plaats van een plak volvette kaas. Maak zelf een lekkere tonijn, kip of eiersalade met mayonaise en truffel zodat je zeker weet dat er ook echt tonijn of kip in zit in plaats van een half bakje met smaak en vulstoffen.

Eet langzaam, bewust en geniet met mate

Lekker eten is juist heerlijk om van te kunnen genieten. Zonde om het zo snel mogelijk weg te werken! Bijkomend voordeel is dat je vaak minder eet, als je langzamer eet. Geniet dus bewust van de happen die je in je mond stopt en kauw hier goed op. Wacht even voordat je een nieuwe hap neemt, nu heb je juist tijd om lekker te kletsen met familie en vrienden dus maak daar optimaal gebruik van. ’s Avonds op de bank zal je niet helemaal uitgeteld liggen omdat je lichaam zo hard bezig is om al dat vette voedsel te verteren. Langzaam eten en genieten zorgt ook voor een rustigere en betere spijsvertering.

Genoeg water drinken maar waarom?

Vele mensen hoor je zeggen “ik moet meer water drinken” het is belangrijk veel water tot je te nemen maar waarom is water nou zo belangrijk voor het lichaam? Wat is de rol van water in ons lichaam? En hoeveel zou je op een dag moeten drinken?

Daar ga je achterkomen door het artikel verder te lezen.

60% van het gewicht van een volwassen persoon bestaat uit water dat wil zeggen dat het de grootste substantie is in het lichaam.

Water drinken, wat doet het met je?

Het drinken van water heeft veel positieve invloeden op je lichaam en zou eigenlijk in je dagelijkse levensstijl dienen te behoren. Je lichaam heeft het nodig.

Dit is wat water drinken met doet met je lichaam:

 • Het draagt bij aan het verwerkingsproces van voedsel, het transporteren van voedingsdeeltjes naar de cellen van het lichaam;
 • Het beschermt de cellen in je lichaam door ook afvalstoffen uit te scheiden;
 • Het ondersteunt essentiële processen in het lichaam;
 • Het reguleert je lichaamstemperatuur;
 • Helpt bij de verwerking van voedsel;
 • Het houdt je huid soepel.

Als je onvoldoende water drinkt kan het volgende met je lichaam gebeuren:

 • Geen smaak meer proeven;
 • Droge ogen;
 • Hoofdpijn;
 • Donkere urine;
 • Droge huid;
 • Verhoogde hartslag;
 • Moe voelen;
 • Slecht naar de wc kunnen;
 • Slecht kunnen concentreren.

Helaas komt het veel voor dat mensen al tegen uitdroging aan zitten zonder dat ze dit door hebben. Het is daarom belangrijk om de kleur van je urine in de gaten te houden. Wanneer het donker is en ruikt dan zit je al tegen uitdroging aan. Dit komt ook vaak voor bij kinderen. Is je plas helder dan heb je voldoende gedronken.

Heb je snel last van hoofdpijn dan kan het ook wel eens zo zijn dat je te weinig gedronken hebt.

Hoeveel liter heeft jouw lichaam nodig?

Een man zou gemiddeld 2 1/2 liter water moeten drinken en de vrouw minimaal 2 liter. Wanneer je gaat sporten mag je ook nog een 1/2 liter optellen bij je dagelijkse behoefte aan water omdat je veel zweet.

Wil je afvallen dan is veel water drinken een 1ste start. Schrap alle frisdanken, koffie en zuivel producten en neem alleen maar water tot je.

Drink jij voldoende water?

We zijn erg benieuwd of jij voldoende water per dag drinkt nu je weet hoeveel het lichaam nodig heeft. Hoeveel liter water drink jij per dag? Klik hieronder op de rode knop of hier om jouw reactie achter te laten.

cta-drink-jij-genoeg-water

Het zijn slechts 2 korte (meerkeuze)vragen.

Tips om voldoende water te drinken

Heb je moeite met voldoende drinken dan zijn hier een aantal tips:

 • TIP 1: Koop een grote fles van 2 liter en start de dag met hieruit te drinken. Verplicht jezelf dat deze fles aan het einde van elke dag leeg is. Wanneer je geen 2 liter fles kunt vinden is een 1 liter fles ook een optie. Vul deze 2 maal per dag en zorg ervoor dat deze leeg is aan het einde van de dag.
 • TIP 2: Zet tijden op de fles wanneer en hoeveel je gedronken zou moeten hebben. Controleer of dit klopt en anders dien je direct meer drinken. Wees streng voor jezelf zodat het in je dagelijkse levensstijl wordt toegevoegd. Na verloop van tijd gaat het vanzelf.
 • TIP 3: Houdt je lichaam in de gaten met signalen;
 • TIP 4: Haal regelmatig wat te drinken voor je collega’s;
 • TIP 5: Zorg ervoor dat je altijd water op je werk en in de auto hebt. Neem bij elke maaltijd eerst een groot glas water.

Wat een verschil in 28 dagen door voldoende water drinken!

Er is een test gedaan waarbij een persoon 28 dagen lang water dronk om te kijken wat voor een invloed het heeft op je lichaam.

Onderstaande foto geeft weer wat het met je doet als je te weinig drinkt. De eerste foto (links) is er te weinig vocht in het lichaam en op de 2e foto (rechts) is het resultaat al na 28 dagen. Je ziet dat de kleur en de uitstraling van het gezicht een stuk beter zijn geworden. Wat een verschil!

water drinken verschil in 28 dagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een geweldig resultaat als je dit ziet, puur door het drinken van alleen water.

cta-drink-jij-genoeg-water

 

 

Ik ben erg benieuwd of je ook nog vragen hebt over het drinken van voldoende water per dag. Waar zou ik jou mee kunnen helpen? Je kunt je vraag ook stellen via de rode knop.

 

eetverslaving hoe kom je er vanaf?

Heb jij vaak  geen controle op wat je eet? Overeet jij jezelf vaak? Of is eten echt de hele dag een obsessie?
Waar komt dit eigenlijk vandaan? Sterker nog hoe kom je van die vervelende eetverslaving af?

Waar begint de eetverslaving?

Wat werkelijk het probleem is: jezelf leren begrijpen en het adequaat antwoord geven op je eigen behoeften. Want alle vormen van onrust worden ‘bevredigd’ met eten.  Eten is dus niet het probleem maar de emotie die er achter zit veroorzaakt het probleem. Je lost het probleem dus niet op door allerlei diëten te volgen of jezelf uit te hongeren, te trainen als een gek of dingen te ontzien. Je gaat dus niet de verandering met de voeding aan  maar op wat daar achter zit en dat probleem ga je in kaart brengen. Dat kan door middel van een dagboekje bij te houden wat er in je omgaat, hoe je, je voelt en wanneer je geen controle hebt en wat daar voor emotie achter zat.

Voorkom onrust in je lichaam

Wanneer je onrust voelt opkomen in het lichaam probeer dan te begrijpen wat voor signaal dat is. Bijvoorbeeld je hebt net een heftige discussie gehad met je partner. Jullie hebben het niet uitgesproken en nu voel je, je onrustig en verdrietig je wil gaan eten. De oplossing is dan niet dat je gaat eten maar dat je de ruzie oplost. Hoe moeilijk dat op dat moment ook is.

Een ander voorbeeld: Je komt thuis van een lange, drukke dag en je bent moe. Er is iets gebeurd op het werk waar je mee zit. Je weet niet zo goed hoe je dit moet oplossen en je bent eigenlijk hartstikke boos. Je lichaam is onrustig en het vraagt naar eten (eetverslaving). De oplossing is dan niet dat je gaat eten maar dat je de  boosheid naar iemand waarmee je goed kan praten en aan wie jij je verhaal kwijt kan. Je zal zien dat  lucht op en de eetbui verdwijnt.

Zie voorbeelden van onrust in de afbeelding hieronder. Dit is uiteraard maar een kleine toelichting van hoe je van een eetverslaving afkomt of hoe je het kan herkennen.

eetverslaving

Met dit artikel worden een aantal oplossingen gegeven om achter het probleem van een eetverslaving te komen. Je gaat de voordelen merken wanneer je het oplost en niet uit de weg loopt.

 

Hoe super zijn SuperFoods?

Tegenwoordig hoor je en zie je het overal ‘SuperFoods zijn gezond’. Het is een populair onderwerp. Maar waarom zijn ze zo gezond? Uiteraard geven ze een positief effect op het lichaam maar werkt het ook echt als geneesmiddel? Dat is nog maar de vraag. Ze zijn puur en zonder toegevoegde ingrediënten. En zijn daarom ook een stuk duurder. Of is dat ook commercieel omdat het nu een trend is?

Wat is de top 5 van de meest genoemde superfoods?

Dit is de top 5 van de meest genoemde SuperFoods:

1.    Gojibes
2.    Chiazaad
3.    Acaibes
4.    Baobab
5.    Kaneel

gojibessen

chiazaad

acaibessen

Natuurlijk zijn het goede producten en geven ze een positief effect. Maar eigenlijk is er nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar de effecten en reacties op het lichaam.

Een paar voorbeelden:

Acaibes

Werking van de blauwe bes. Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd.

Chiazaad

Chia zaden bevatten vezels, omega-3, mineralen en proteïnen. Ze zijn zelfs één van de rijkste bronnen voor plantaardige omega-3. Chia zaden bevatten veel vezels. Vezels bevatten geen voedingsstoffen voor je lichaam, maar ze zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking.

Kaneel is een heel gezond, immuunversterkend product.

Maar van dichterbij bekeken:

Er zijn maar een handje vol studies die echt onderzoek hebben gedaan naar de gezonde werking van SuperFoods. Het ligt toch wat ingewikkelder dan men denkt. En daar gaan nog jaren overheen of we dat zeker weten. En door overmatig gebruik -> media aandacht stimuleren tot kopen van SuperFoods kan men de productie niet bijhouden en wordt er toch gemanipuleerd om iedereen van dienst te kunnen zijn. En helaas zijn onze SuperFoods dus duur en zijn ze wel echt natuurlijk?

Ben jij inmiddels bekend met de SuperFoods? Welke Superfoods haal je vaak in huis en welke vind je het lekkerst?

Superfoods, waarom zo gezond en lekker?

Bij het vinden van de juiste balans tussen bewegen en voeding, is het heerlijk om eens wat andere dingen te eten en drinken om je lichaam en geest eens goed te verwennen met nieuwe indrukken, smaken en voedingsstoffen. De laatste jaren laten een enorme toename zien van de zogenaamde ‘superfoods’.

Superfoods: gezond en lekker

Dit zijn etenswaren en drankjes die tot voor kort nog relatief onbekend in de obscure winkeltjes in een donker steegje te verkrijgen waren, maar nu zelfs in de schappen van de grote supers op beginnen te duiken, en dat is niet voor niets. Het staat bekend om hun heilzame werking, in het dagelijks leven, maar ook bij ziekte.

Om je een beetje wegwijs te maken tussen de verschillende superfoods, geven we hieronder een klein overzichtje zodat jij dit kunt gebruiken in combinatie met je eigen trainingsprogramma. Vergeet niet om je normale – gezonde – eetpatroon gewoon te blijven volgen. Deze producten vormen echter de perfecte aanvulling – en lekker bovendien.

Superfoods-noten

Avocado en bessen

Allereerst is daar de bekende avocado. Vol met gezonde vetten , omega 3 en 6, proteïne en talloze vitamines is dit een stuk fruit om rekening mee te houden. De ietwat bittere smaak weerhoudt sommigen ervan om ze veelvuldig te eten. In een blender met wat blauwe bessen – een ander superfood – is het ontzettend lekker. Het is dan een krachtige ‘gezondheidsbom’.

Antioxidanten zitten trouwens in veel van de producten, dit betekent dat je extra hulpmiddelen krijgt in de strijd tegen het verval binnen je lichaamscellen. Giftige stoffen worden zo sneller afgevoerd.

Noten & chocola

In vroegere tijden leefden mensen van veel noten en zaden. Veel amandelen, walnoten en pompoenzaden worden nog steeds gegeten, maar niet genoeg! De Chiazaden zijn een goed voorbeeld van een product dat zich genesteld heeft tussen de anderen. Hier zitten talloze gezonde vitaminen en vetten in.

Pure chocola van 85% of meer. Geloof het of niet: veel diëtisten raden een klein stukje chocola aan door de antioxidanten en cacao, wat een rustgevende werking schijnt te hebben op je metabolisme.

Interessante voedingswaren

Verdere etenswaren die misschien wat bekender zijn, maar daarom zeker niet minder belangrijk zijn: zalm, tomaten, spinazie, citrusvruchten zoals citroenen, rood fruit en havermout. Met een goede mix kom je al een heel eind. Er bestaan talloze recepten waarmee je deze etenswaren heerlijk kan combineren.

Energiek leven

Uiteraard geven ze je ook meer kracht op het moment dat je goed de trainingen volgt. Je merkt na verloop van tijd vanzelf dat – wanneer je beter en gevarieerder – eet, je ook beter traint en je lichaam er meer begint uit te zien zoals je dat wenst. In dat opzicht zijn de superfoods de ideale partners voor een gezond leefpatroon.

Extra tip

Een kleine waarschuwing vooraf: uiteraard is het heerlijk om een lekker drankje te maken van verschillende soorten fruit; pas echter wel op dat je niet hele bakken aardbeien en bessen in de blender gooit voor een groot glas. De grote hoeveelheid suikers is namelijk niet wenselijk. Een klein glaasje is het best. Zoals met alles zijn ook de superfoods het best werkzaam als ze met mate worden genomen!

Meer weten over superfoods en de positieve invloed ervan?

Dit artikel is een samenvatting van de onderwerpen die aan bod komen in het voeding en lifestyle programma dat volledig wordt verzorgd door voedingsdeskundige Mirte.

Meer weten over Chocolade en gezonde recepten, noten, zaden en pitten? Dan zal het Voeding en Lifestyleprogramma van voedingsdeskundige Mirte wat voor jou zijn. Je dient eerst in te loggen om het artikel te bekijken. Heb je nog geen toegang, klik dan op onderstaande afbeelding of klik hier voor meer informatie.

Voeding en lifestyle programma

In shape tijdens je vakantie, hoe doe je dat?

Elk jaar in de zomer is het weer zover en trekken miljoenen Nederlanders naar het buitenland of naar andere Nederlandse provincies om daar eens goed te genieten van het lekkere weer, om de stress van alledag even achter zich te laten. De vakantieperiode lijkt op het oog een moeilijke periode voor mensen die bezig zijn met een trainingsschema. Hoe blijf je in shape tijdens de vakantie?

In shape, Eenvoudiger dan gedacht

Het gezonde eetpatroon is op de vakantie vrij eenvoudig vol te houden. Daarbij, zo af en toe mag je natuurlijk best een wat ongezondere maaltijd nemen, toch? Hieronder de ‘do’s and dont’s’ tijdens de zomervakantie.

Op vakantie zal je sneller uiteten gaan waarbij het heel verleidelijk is om voor de lekkere patatjes of de klassieke Italiaanse pizza te gaan. Probeer je daar niet schuldig over te voelen. Het hoeft natuurlijk niet elke dag zo te zijn. Je kunt ook een avondje voor de notensalade gaan bijvoorbeeld.

De markt

Een goede tip is om op de eerste dag naar de lokale supermarkt te gaan om wat gezonde producten in de koelkast te leggen. Zo kan je in elk geval het ontbijt en het middageten helemaal zelf bepalen. Een bakje kwark of yoghurt met wat verse bessen van de lokale markt smaakt heerlijk en het is bovendien gaaf om de intieme sfeer van zo’n markt te proeven – soms letterlijk.

De zon

Een van de beste tips blijft om je goed in te smeren. Je huid veroudert een stuk sneller wanneer deze veel aan de zon wordt blootgesteld. Als je dan toch veel in de zon zit, eet dan veel rood fruit, aardbeien, bramen en bessen; hier zitten veel antioxidanten in die de giftige stoffen die vrij komen door de zon, flink aanpakken. Trouwens, de zon brengt je ook veel vitamine D. Hierdoor voel je je een stuk vitaler. Niet alles is slecht aan de zon uiteraard!

Vakantie en beweging, gaat dat samen?

Je bent lekker bezig met een training voordat je op vakantie gaat. Je hebt de smaak goed te pakken waardoor je met trots over het strand loopt met het lichaam waar je hard voor hebt gewerkt.Vervolgens ga je lekker op vakantie en houd je beweging achterwege, puur omdat je geen moment ziet om daar aan te werken. Hoe los je dat nu op?

Een training op vakantie moet zo min mogelijk belastend zijn tijdens je vakantie. In slechts 24 minuten kun jij het lichaam de juiste prikkel geven om het lichaam te behouden waar je had voor hebt gewerkt of graag wilt blijven ontwikkelen.

Uren sporten is niet nodig om in shape te blijven!
Met deze korte training van 24 minuten ga je ervaren dat je prima je lichaam de juiste prikkel kunt geven om te ontwikkelen. Uren sporten is echt niet nodig, je dient alleen te weten welke oefeningen nodig zijn. Met deze gratis Work-out gericht op de buik kun je ervaren hoe prettig het eigenlijk is om in korte tijd je lichaam te trainen.

Klik op de afbeelding om de video direct te bekijken
Work-out voor vakantie

Klik hier om de video direct te bekijken

Gouden tip

De beste tip is ongetwijfeld om het nuttige met het aangename te combineren. Probeer nieuwe gerechten die gezond zijn, trek elke dag een paar baantjes in de heerlijke zee of het zwembad, doe zo nu en dan het eigen trainingsprogramma en je hebt een top vakantie waar je met plezier op terug kijkt.

Dit is de manier om ook tijdens de vakantieperiode je aan de schema’s te houden, met misschien een aanpassing hier en daar. Zo kom je fit, in shape, energiek en uitgerust weer terug van de mooiste weken van het jaar.

Train waar je maar wilt

Het grote voordeel van de programma’s van Thuis Trainen is dat je het werkelijk overal kunt doen, dus ook op vakantie. Thuis Trainen zorgt ervoor dat je altijd en overal de motivatie behoudt. Op deze manier kan je ook tijdens de drieweekse vakantie aan de Spaanse Costa’s fit blijven.

Zelfs bij een actieve fiets- of wandelvakantie kan het prettig zijn om het de programma’s te blijven gebruiken. Het belast namelijk wat andere spieren waardoor je lichaam in nog betere conditie en vorm raakt.

Voeding

Naast beweging kun je met voeding ook veel variëren tijdens de vakantie. Hoe pak je dit nu aan op een leuke maar makkelijke manier tijdens je vakantie?

Iets voor jou?

Wil je lekker genieten tijdens je vakantie en toch in shape blijven door middel van korte online work-outs of advies over voeding? Deze programma’s zullen je behoefte voldoen. Voor meer informatie, klik op onderstaand programma.

Voeding en lifestyle programma xxxxx Voeding en lifestyle programma