Light producten; gezond of niet?

Termen als ‘geen suiker toegevoegd’, ‘0% vet’ en ‘light’ doen het goed in de supermarkt. Met de keuze voor deze producten denken we vaak een gezonde keuze te maken maar is dit ook werkelijk zo? Zijn deze light producten ook gezonder dan de ‘normale’ variant?

Minder vet maar niet altijd minder calorieën

Producten mogen de term light product gebruiken als het product ten minste 30% minder aan calorieën, vet of suiker bevat dan het normale product. Mooi meegenomen dus wanneer je kiest voor een light variant. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de term light. Want hoewel het vetpercentage misschien wel 30% lager is bij kan het best zo zijn dat het totaal aantal calorieën niet lager is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de light chips. Deze bevatten inderdaad een derde minder vet maar als je naar de calorieën kijkt zie je dat ook de light chips slechts een slordige 10% minder calorieën dan de normale variant. Nog steeds een aardige calorieënbom dus!

Geen suiker toegevoegd

Geen suiker toegevoegd wil niet zeggen dat een product geen suiker bevat. Een mooi voorbeeld is vruchtensap. Op de verpakking van een willekeurig pak sap staat met grote letters dat er geen suiker is toegevoegd maar toch is het sap zoet van smaak. Als je het etiket bekijkt blijkt dat er misschien wel geen suiker is toegevoegd aan het product maar dat het sap wel degelijk rijk is aan (vruchten-) suikers. Geen wonder want het is immers vruchtensap en vruchten bevatten fructose (fruitsuikers). Geen wonder dat vruchtensap relatief veel calorieën bevat. In dit daglicht is een kopje thee wellicht een verstandigere keuze dan een light sapje…

Zoetstoffen als alternatief?

Wanneer een product het etiket light draagt omdat het minder suiker of calorieën bevat dan de normale variant, is er in veel gevallen gebruik gemaakt van kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam, sacharine en cyclamaat zijn bekende voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn goed voor een grote zoetkracht maar leveren geen energie en dus geen calorieën. Wat is dan het probleem zou je zeggen….

De kunstmatige zoetstoffen houden het lichaam voor de gek. Denk bijvoorbeeld aan light frisdranken. Als je deze zoete drank drinkt dan wordt het signaal afgegeven om insuline te produceren om zo de bloedsuikerspiegel in het lichaam te regelen. Maar bij het drinken van light frisdrank komt er helemaal geen suiker het lichaam binnen –  het is immers een soort nepsuiker dat de zoete smaak geeft aan de frisdrank – en dus gaat het lichaam suiker onttrekken uit het bloed. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel en de behoefte naar koolhydraten (suiker) neemt hierdoor juist toe. Je verstandige keuze om minder calorieën te nuttigen met de keuze voor een light product heeft dus als gevolg dat je een ‘hongerkick’ krijgt waardoor je  in veel gevallen meer gaat eten en dus juist meer calorieën binnen krijgt. Een vervelend effect…

Daarnaast worden kunstmatige zoetstoffen door sommige wetenschappers in verband gebracht met kanker. Het bewijs hiervan is (nog) niet waterdicht maar samen met de stress die zoetstoffen in het lichaam veroorzaken zou het geen gek idee zijn om zuinig om te gaan met zoetstoffen.

Kiezen voor producten die claimen light te zijn of ‘0% vet’ te bevatten kan interessant zijn, maar blijf het etiket van het product checken om te beoordelen of het light product ook echt een betere keuze is!

Smullen van sinterklaas snoepgoed

De Sinterklaastijd is weer aangebroken. De winkels liggen vol met lekkernijen die eigenlijk niet goed passen in een gezonde leefstijl. Maar er is ook niets mis mee om in deze tijd van het jaar af en toe eens te genieten van een handje pepernoten of een stukje chocoladeletter natuurlijk. Een paar tips om een verantwoorde keuze te maken in dit woud van lekkernijen… 

Koek

  • Kleine taaitaai poppetjes bevatten ongeveer 15 kcal per stuk. Twee taaitaai poppetjes bevatten ongeveer net zoveel calorieën als 5 pepernoten.
  • Twijfel je tussen een stukje amandelstaaf en een stukje gevulde speculaas? Misschien helpt het verschil in calorieën je kiezen. In amandelstaaf zit ongeveer 15% minder calorieën dan in gevulde speculaas.
  • De vulling van banketstaaf, het amandelspijs, is niet altijd gemaakt van amandelen. Goedkope varianten, zeker in de supermarkt, maken vaak gebruik van vervangende producten waardoor de smaak negatief beïnvloed wordt. Kijk op het etiket want niets is zo jammer als een ‘nep amandelstaaf’.

Snoep – en strooigoed

  • Verslaafd aan die vrolijk gekleurde kikkers en muizen? Bedenk dat je voor één kikker of muis ongeveer 20 pepernoten kunt eten!
  • Kruidnoten bevatten minder calorieën dan pepernoten. Tien kruidnoten zijn ongeveer 50 kcal. Met dezelfde hoeveelheid pepernoten krijg je ongeveer 10 kcal meer binnen (60 kcal).
  • Ben jij een chocoholic en zou je wel je hele naam in chocolade op kunnen? Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks een stukje chocolade een bloeddrukverlagend effect heeft en daarmee helpt hart- en vaataandoeningen te verminderen. Misschien toch die chocolade letter niet in één keer opeten?
  • Chocolade bevat bio-flavonoïden. Dit zijn stofjes die ons beschermen tegen vrije-radicalen. Kortom…een stukje chocolade beschermt onze gezondheid en houdt ons jong!

Geniet vol overgave maar eet met mate…

Fijne sinterklaas

Vitamines als bescherming tegen verkoudheid!

De koude wintermaanden komen er aan en mensen beginnen te snotteren en te hoesten. Wat kun je zelf doen om een flinke verkoudheid of de griep buiten de deur te houden?

Vitamine C
We weten allemaal dat vitamine C belangrijk is om de weerstand op peil te houden. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen. Dit zijn onze zogenaamde ‘beschermengeltjes’. Helaas kan vitamine C er niet voor zorgen dat je helemaal niet verkouden of grieperig wordt. Wel zorgt vitamine C er voor dat je verkoudheid minder heftig en minder lang zal zijn. Een extra stuk fruit in de winter is dus een goede investering in je gezondheid.

Vitamine A
Om voldoende strijdkracht te bieden tegen de bacillen die griep en verkoudheid veroorzaken kan een extra boost vitamine A geen kwaad. Deze vitamine wordt ook wel anti-infectie vitamine genoemd en is verantwoordelijk voor het hebben van voldoende witte bloedcellen.
Vitamine A vind je vooral in lever- en melkproducten maar ook een extra schep worteltje of boerenkool doet dienst. Wortel, en ook boerenkool, bevat bèta-caroteen en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Lever en melkproducten bevatten meer vet dan groenten en zijn daarmee een minder goed alternatief. Hoewel er natuurlijk niets mis is met een stukje lever op zijn tijd of een glas melk.

Vitamine B6
De productie van witte bloedcellen vindt plaats in de lymfeklieren. De lymfeklieren een beetje vertroetelen deze winter kan dus geen kwaad. Vitamine B6 heeft een gunstig effect op de lymfeklieren en dus op de productie van de witte bloedcellen. Een goede bron van vitamine B6 zijn aardappelen, peulvruchten en koolsoorten (boerenkool, spruiten, etc.). Perfecte ingrediënten voor een winterse maaltijd!

Vitamine D
De korte winterdagen zorgen er voor dat we te weinig daglicht binnen krijgen. Hierdoor ontstaat een te kort aan vitamine D. Een tekort aan vitamine D zorgt er voor dat we extra vatbaar zijn voor ziekte. Via de voeding kunnen we het gebrek aan zonlicht een beetje goed maken. Net als vitamine A is vitamine D een in vet oplosbare vitamine. Wat extra vitamine D krijg je dus makkelijk binnen als je eens wat vaker vette vis op het menu zet tijdens de wintermaanden.

Als gezonde voeding niet voldoende lijkt te werken is er niets mis mee om een vitamine boost uit een potje te halen. Let goed op de samenstelling van de vitamines en kies bijvoorkeur voor natuurlijke in plaats van de, vaak goedkopere, synthetische of namaak vitamines. Geef je lichaam even de tijd om te wennen aan de extra vitamines en bouw rustig op met de inname van extra vitamines.

Met een paar kleine aanpassingen kom je gezond en fit de winter door!

Lekker en gezond eten in de winter

De koude wintermaanden staan voor de deur. Tijd voor stamppot, rookworst, erwtensoep en goed gevulde maaltijdsoepen. Een aantal tips voor lekker en gezond eten de winter rond.

Tips voor ouderwets lekkere stamppot

–    Maak een heerlijke stamppot en vervang de boter om een smeuïge puree te maken eens door scheut frisse yoghurt. Een lekker fris tintje en minder vet.

–    Bak de spekjes zonder extra vet in de pan langzaam krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

–    Vervang de spekjes eens door krokant gebakken tofu blokjes. Extra lekker om de tofu blokjes eerst flink te marineren in een mix van ketjap, chilipoeder en /of kerrie en misschien een teentje knoflook. Tofu is een gezonde en rijke vervanging van vlees.

–    Zin in een spannende stamppot? Vervang dan de spekjes eens door een handje noten. Noten zijn een goede vleesvervanger en rijk aan goede vetten en geven een verzadigend gevoel. Probeer eens cashewnoten door de stamppot boerenkool of amandelen door een stamppot met bloemkool en kerrie.  

Tips voor smakelijke schotels

–    Stoofschotels zijn er in vele variëteiten en bevatten veelal vlees. Vervang het vlees eens door vis of verschillende soorten vis. Lekker gezond maar ook lekker snel want vis heeft een veel kortere garingstijd dan stoofvlees.

–    Ovenschotels zijn heerlijk en lekker makkelijk te bereiden. Vooral het krokante kaaskorstje is bij vele zeer geliefd maar ook calorierijk. Kies voor een magere kaasvariant (Slankie of Maaslander 20+/30+) of vervang de kaas door paneermeel.

Tips voor heerlijke winterse (maaltijd-) soepen

–    Een lekker stevige erwtensoep hoort bij een koude winter! Een traditionele erwtensoep bevat veel vlees (spek, krabbetjes, rookworst). Probeer ook eens een vleesvrije variant en vervang het vlees door rookkaas. Heerlijk smeuïg, vol van smaak maar een tikje gezonder dan de traditionele variant en nooit geen discussie over ‘wie heeft meer worst in de soep’!

–    Linzen zijn de perfecte basis van een goed gevulde maaltijdsoep. Linzen zijn rijk aan vezels, vitamine B en ijzer en zorgen voor een langzame vrijgave van koolhydraten in de vorm zetmeel en zorgen daardoor voor een lang verzadigend gevoel.

–    Wees creatief; er is meer dan groenten-, tomaten- en kippensoep! Wat denk je van spinaziesoep met zalm?! Je hebt nodig een pak spinazie, Philadelphia roomkaas, blokje tuinkruidenbouillon, gerookte zalmsnippers, een uitje en een teentje knoflook. Lekker, gezond, makkelijk en snel!

Water als wondermiddel?!

‘Van water val je af’. Een uitspraak die je vaak hoort als het gaat om afvallen of diëten. Maar is dat werkelijk zo? Als je maar heel veel water drinkt, vliegen de kilo’s er dan gewoon vanzelf af? 

Om kort te gaan. Nee, van water drinken val je niet af. Want als dat zo zou zijn betekent het dat als je maar veel water drinkt, en dus niets aan je levensstijl verandert, je vanzelf gewicht verliest. Helaas is dit dus niet waar….

Functie van water
Dat water belangrijk is om een gezond voedingspatroon te bereiken is wel waar. Niet omdat water er voor zorgt dat de kilo’s er af vliegen maar omdat water een aantal belangrijke functies heeft in ons lichaam. Zo is water o.a. een transportmiddel. Water zorgt er voor dat vitamine, mineralen en voedingsstoffen getransporteerd worden in het lichaam en zo op de juiste plekken komen. Ook zorgt water voor het afvoeren van de afvalstoffen uit je lichaam. Door na een training voldoende water te drinken kunnen de afvalstoffen, die ontstaan zijn door de trainingsinspanning, via de urinewegen het lichaam verlaten. 

Naast transportmiddel is water van belang om de lichaamstemperatuur te regelen. Een functie die vooral tijdens een training van groot belang is. Loopt de temperatuur te hoog op in het lichaam, dan openen de zweetklieren, en ga je zweten. Door de verdamping van het zweet op je huid daalt je lichaamtemperatuur. Om te kunnen zweten is het dus belangrijk dat je waterhuishouding goed op orde is. Gemiddeld verlies je tussen de 300 en 800 cc vocht per dag door te zweten. Dit is vergelijkbaar met 1 tot 4 glazen water. Wat je ‘verzweet’ moet je ook weer aanvullen. Heb je gesport, ben je intensief bezig geweest of is het een warme dag dan kan de hoeveelheid vocht die je verliest verder oplopen en moet je méér water drinken om je vochtverlies aan te vullen. 

Tips om meer water te drinken
Veel mensen geven aan het moeilijk te vinden om voldoende water te drinken. Meestal omdat het simpelweg geen gewoonte is en het daardoor (nog) niet is ingepast in de levensstijl. Dat water drinken onderdeel wordt van de levensstijl is belangrijk. Maar hoe pas je dit in? 

Kies er bijvoorbeeld voor om standaard bij het tandenpoetsen één of twee glazen water te drinken. Dan heb je, met twee poetsbeurten op een dag,  je gemiddelde behoefte aan water vast binnen. Is het een warme dag, dan verlies je meer vocht, en zal je meer water moeten drinken. Zet standaard een kan of fles water in de koelkast zodat je altijd lekker koud water hebt. Vind je gewoon water een beetje saai? Doe dan een stukje citroen en/of een paar blaadjes munt in het water. Zo is het water een stuk minder saai. 

Intensief sporten? Intensief water drinken!
Om het lichaam tijdens het sporten op temperatuur te houden gaat de zweetproductie omhoog en verlies je meer vocht dan gemiddeld. Het is daarom belangrijk om al vóór het sporten voldoende water te drinken zodat je tijdens het sporten voldoende vocht in het lichaam hebt om te kunnen zweten. 

Bij een zware training zal je ook tijdens het sporten de vochtbalans moeten blijven aanvullen. Naast water is een sportdrank tijdens de training een goede aanvulling. Deze zijn in verschillende samenstellingen en toepassingen te krijgen. Tijdens de training is een isotone sportdrank, een drankje dat qua samenstelling (suikers en zouten) ongeveer gelijk is als de suikers en zouten in het lichaam  – tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100 ml – een goede manier om de vochtbalans op peil te houden. Hierdoor blijft je trainingsprestaties op peil. Voorbeelden van isotone drankjes zijn AA Isotone, Aquarius of Extran dorstlesser. 

Ná een (zware) training is het aan te bevelen om, naast water, ook een hypertone (energy) drank te drinken. Een hypertone drank heeft een hogere waarde aan suikers en zouten (> 8 gram koolhydraten/100 ml) dan de waarde in het lichaam waardoor de suikers en zouten snel worden opgenomen in het lichaam. Dit zorgt voor een snelle aanvulling van de verliezen die zijn ontstaan tijdens de training. Voorbeelden van hypertone dranken zijn AA-High Energy, Extran Energy en Extran Lemon ice en Orange. 

Water als bodyguard 
De mythe dat je van veel water drinken afvalt is dus niet waar. Toch kan water drinken wel een belangrijke functie hebben als het gaat om afvallen. Water zorgt namelijk voor een gevuld, verzadigd, gevoel. Door vóór een maaltijd al een of twee glazen water te drinken zul je tijdens het eten eerder een verzadigd gevoel hebben. De verzadigingsprikkel geeft het signaal dat het tijd is om te stoppen met eten. Op deze manier is water dus jouw bodyguard die je beschermd om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft.

Dus hoewel je niet afvalt van veel water drinken, is water wel van groot belang in een gezonde levensstijl. Proost!

Vakantietips

Je gaat met vakantie en dat is heerlijk. Veel mensen zijn bang kilo’s aan te komen op vakantie.

Dat hoeft  niet!

Er is een verschil tussen jezelf ongegeneerd volproppen omdat het vakantie is en volop genieten van normale porties heerlijk eten, omdat je het echt lekker vindt.

 

Onderstaande tips kunnen je op weg helpen om zonder al teveel extra gewicht terug te komen.

  • Zorg voor voldoende vezels in je voeding voor een verzadigd gevoel. (fruit, groente, volkerenproducten);
  • Begin de dag met een voedzaam ontbijt met voldoende eiwitten. Als je de dag goed begint is het vaak makkelijker om vol te houden    de rest van de dag ook goed te eten;
  • Bij honger altijd eerst iets gezonds eten; de kans is groot dat daarna de trek in “lekkers” over is;
  • Vergeet je tussendoortjes niet.  Regelmatig eten houdt je stofwisseling aan de gang en voorkomt te grote honger;
  • Zorg dat je altijd iets voedzaams in je tas hebt zitten. Als je overvallen wordt door trek heb je in ieder geval de keus om een verantwoord tussendoortje te eten;
  • Bij eventuele buffetmaaltijden:  Ga 1 keer je bord opscheppen, eet rustig, kauw goed en geniet van al het moois en lekkers wat op je bord ligt. Je mag best af en toe je bestek even neerleggen om te voelen of je misschien al genoeg hebt gegeten. Je bord hoeft niet leeg!;
  • Drink voldoende water;
  • Pas op met alcohol; het zijn loze caloriebommen en het wekt de eetlust op;
  • Kies wat vaker voor een waterijsje in plaats van roomijs;
  • Als je uit eten gaat kun je kiezen voor een mager voorgerecht (salade) of je laat je toetje weg;
  • Stokbroodjes geven ongemerkt veel extra calorieën. Zeker met kruidenboter;
  • En………..genoeg is genoeg ook al is je bord nog niet leeg. In de meeste restaurants zijn de porties veel te groot!;
  • Beweeg elke dag een half uur (strandwandeling, fietstochtje of doe gezellig mee met de aquagymJ.  Zwemmen is ook heel goed voor je lijf;
  • Bedenk goed dat het natuurlijk wel vakantie is. Als je iets aankomt moet je niet bij de pakken neer gaan zitten maar na de vakantie gewoon de draad weer oppakken;

Je weet nu hoe het moet en dat je het kunt.

Dan wens ik je een heerlijke vakantie. Geniet van deze tijd en van het eten.

Een mooie uitspraak van “Loesje” is: Geniet nooit met mate! (Geldt niet voor roomijsjes;)

Fijne vakantie!

Tien tips voor genieten van een verantwoorde en gezonde barbecue

De temperatuur stijgt; we genieten volop van de lente! Nu het langer licht is en de avonden langer een warm zijn, wordt bij veel mensen de barbecue weer uit de schuur gehaald. Genieten van een lekker stuk vlees, romige sauzen, volop stokbrood besmeerd met kruidenboter of belegd met (franse) kaas en misschien ook wel een verkoelend biertje of wijntje om het feest compleet te maken. Erg lekker allemaal maar past zo’n barbecue ook in een gezond en verantwoord voedingspatroon?

Overdaad aan lekkers…
Een barbecue is gezellig, een barbecue is lekker. Een barbecue is ook vaak overdadig… Een traditionele barbecue (zoals hierboven omschreven) past eindelijk niet in een verantwoord voedingspatroon. Dit wil niet zeggen dat je nooit mag of kunt barbecueën natuurlijk maar wees je bewust van het feit dat een overdaad aan vlees, sauzen en wellicht ook alcohol niet thuis horen in een gezond voedingspatroon. Wat dan wel?

Lekkere en verantwoorde alternatieven
Je kunt een barbecue ook zo inrichten dat het wel past in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Tien simpele tips voor je op een rijtje: 

  1. Kies voor vis in plaats van vlees op de barbecue.
    Vis bevat doorgaans minder en betere vetten dan vlees. Zalm, kabeljauw en garnalen zijn heerlijk op de barbecue. Let wel op met garnalen, deze bevatten doorgaans een behoorlijke hoeveelheid voedingscholesterol. En voor de echte vlees liefhebber is wellicht tonijn, door de stevige bite, een goed alternatief.
  2. Verrijk de maaltijd met een gezonde couscoussalade als koolhydraat component.
    Bij een barbecue wordt brood vaak als koolhydraat component gekozen. Met brood, in volkoren variant, is niet veel mis maar de smeersels en het beleg van het brood maken dat je ongemerkt veel calorieën binnen krijgt. Couscous is een goede vervanging van het koolhydraat component van de maaltijd.
  3. Marineer vis en vlees voor het op de barbecue gaat. 
    Sauzen zijn dan niet meer nodig. Dit scheelt een heleboel loze calorieën en beperkt de inname van (slechte) vetten en het is ook nog eens veel lekkerder!
  4. Bereid groenten op de barbecue.
    Dit geeft een aparte smaak aan de groenten. Gebruik bijvoorbeeld champignons, tomaatjes, courgette, aubergine, maïs, venkel, etc. Besprenkel de groenten met olijfolie en eventueel verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, etc.
  5. Maak zelf kruidenboter.
    Wil je toch lekker genieten van een stokbroodje kruidenboter bij de barbecue? Kies dan voor een zelfgemaakte kruidenboter gemaakt van halvarine of margarine in plaats van roomboter. Een stuk gezonder en net zo lekker! Gebruik voor een lekkere kruidenboter verse kruiden zoals peterselie, bieslook en basilicum.
  6. Voorzie salades van een eigen gemaakte dressing met slimme gezonde ingrediënten.
    Vervang de mayonaise-achtige dressing voor salades door een dressing op basis van (magere) yoghurt, citroensap of een scheutje olijfolie. Voorzie een knapperige groene salade bijvoorbeeld van heerlijke yoghurt-mosterd dressing. Meng 1 lepel mosterd door 3 lepels yoghurt en voeg naar smaak kruiden toe.
  7. Voorzie de tafel van gezonde snacks.
    Denk bijvoorbeeld aan komkommer, worteltjes, paprika en tomaatjes. Dit beperkt de drang naar het eten van brood.
  8. Zet naast het glas met het gekozen drankje ook een glas met water.
    Hierdoor drink je minder frisdrank, sap, bier, wijn, etc. en beperk je de inname van loze calorieën. Daarbij helpt water om je verzadigingsgevoel te stimuleren waardoor je minder eet.
  9. Serveer een frisse fruitsalade.
    Zo krijg je lekker veel vitamines binnen! Als je kiest voor rijp seizoensfruit is het niet nodig om extra suiker of zoetstof toe te voegen aan de salade. Wil je de salade toch iets zoeter maken? Kies dan voor een lepeltje honing of scheutje vruchtensap als zoetmaker.
  10. Kies voor vegetarisch.
    Laat vlees en vis zitten en kies eens wat anders. Erg lekker en snel klaar voor op de barbecue is bijvoorbeeld een gebalanceerd koolblad gevuld met gemarineerde tofu of een portobello (grote champignon) gevuld met spinazie en geitenkaas.  Geniet van de lente, geniet van de barbecue!

Gezond eten is makkelijker dan je denkt!

Veel mensen denken bij gezond eten aan een dieet van sla, droog brood en water. En ja, sla is gezond. En ja, met brood is niets mis, zeker niet als je kiest voor de volkoren varianten. En ja, voldoende water drinken is belangrijk. Maar een gezond voedingspatroon bestaat uit meer! 

Weg met het dieet!
Vergeet het woord dieet. We hebben het over een gezond voedingspatroon. Een dieet is een tijdelijke aanpassing in je manier van eten.

“Even vier weken op water en brood en ik ben de winter kilo’s weer kwijt”. Na een strikt en streng dieet van vier weken zullen die paar kilootjes die er in de winter zijn aangeslopen – veelal door verminderde activiteit, opeenstapeling van de feestdagen en de overheerlijke stevige stamppotten – vast wel verdwijnen.

Maar wat daarna? Ga je na die vier weken, waarin het blijkbaar mogelijk voor je is geweest om alle verleidingen van koek, snoep, wijn, bier, chips, etc. te weerstaan, gewoon op dezelfde voet verder als voorheen? Of ga je nu echt iets veranderen?

Op naar een nieuwe situatie!
In tegenstelling tot een dieet, waarin het gaat om een tijdelijke aanpassing van je manier van eten, hebben we het bij een voedingpatroon over een permanent nieuwe aanpak van je eten. En wees niet bang, dit betekent dus niet dat je in je nieuwe leven nooit meer een wijntje drinkt of kunt genieten van een puntje appeltaart. Ben je gerustgesteld?

Tips voor verandering
Het aanpassen van je voedingspatroon is makkelijker dan je denkt. En vooral als je met jezelf afspreekt dat je niet alle veranderingen in je voedingspatroon in één dag hoeft door te voeren. Jouw voedingspatroon is, in de meeste gevallen, ook ontstaan door de jaren heen, dus geef jezelf de tijd om rustig aan, stap voor stap, dit patroon te veranderen.

Tip 1: Je hoeft niet je totale voedingspatroon in één dag te veranderen. Doe het stap voor stap!

Als je voor jezelf hebt geaccepteerd dat je jouw patroon stap voor stap gaat veranderen, kun je de volgende stap maken. Stel jezelf de vraag eens wat je op een dag allemaal eet. Start je de dag altijd met een ontbijt? Neem je de tijd om te lunchen en hoe ziet jouw avondmaaltijd er eigenlijk uit?

Geniet je ook van wat je eet of eet je uit een vorm van gewoonte? Luister je naar je lichaam voor, tijdens en na het eten? Door jezelf deze vragen te stellen krijg je inzicht in wat en waarom je eet. Dit is het startpunt om ook werkelijk iets te kunnen veranderen in jouw manier van eten.

Tip 2: Zorg dat je inzicht hebt in jouw manier en reden van eten. Dit is het startpunt voor verandering! 

Nu je weet wat je eet en waarom je eet is het tijd om eens kritisch te gaan kijken naar een punt waar je makkelijk een verandering in kunt brengen. Dat punt is voor iedereen anders. Ontbijt je nooit omdat je dat droge brood niet weg krijgt in de ochtend? Dan is het voor jou verstandig om op zoek te gaan voor een alternatief voor het brood ontbijt.

Het ontbijt is immers onmisbaar om de motor (het lichaam) op te starten aan het begin van de dag. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een alternatief zoals magere kwark of fruit. Eet je iedere avond een warme maaltijd maar heb je geen idee wat je de laatste week eigenlijk gegeten hebt? Dan is het voor jou belangrijk om meer bewust te gaan eten.

Onbewust eten heeft immers een negatief effect op je verzadigingsgevoel (je eet dus onbewust te veel) en leidt ook vaak tot eenzijdige voeding (je eet dus vaak hetzelfde). Kortom, het eerste punt van verandering zal voor iedereen anders zijn. 

Tip 3: Kijk kritisch naar je eigen voedingspatroon en kies één punt om een verandering in door te voeren. 

Je gaat aan de slag met jouw eigen punt van verandering en ja dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe lastig die start ook is, je zal merken dat deze eerste kleine verandering zal leiden tot vele andere, misschien wel grote, veranderingen. 

Je eerste rijles leek ook vast nergens naar. Je zat te stuntelen achter het stuur. Moest aan honderd dingen tegelijk denken en vergat om de haverklap in je spiegels te kijken. Maar na een les of wat gaan de handelingen meer automatisch en gaat het in de lessen om het ontwikkelen van een automatisme in het rijden.

Heb je de routine te pakken, dan kun je op examen.  En leg je het examen met goed gevolg af, dan ben je de trotse bezitter van het velbegeerde rijbewijs, en heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar je naartoe wilt rijden. 

Dat is bij het veranderen van je voedingspatroon precies hetzelfde. De eerste verandering kost veel tijd en moeite maar als die eenmaal gedaan is ben je trots op jezelf en kun je ook andere veranderingen aanpakken. Stap voor stap verandert je voedingspatroon en uiteindelijk bereik je een gezond patroon. Een voedingspatroon waar je ook best ruimte hebt om te genieten van dat wijntje of dat puntje appeltaart op zijn tijd. 

Kortom, eerst investeren en uiteindelijk kun je profiteren!

Een eetverslaving kan iedereen treffen!

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Yale University, is gebleken dat een verslaafd eetpatroon aan specifieke vormen van de hersenactiviteit kan worden gelinkt. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld een drugs- of alcoholverslaving. 

De milkshake en het glas water

Zo werden er aan verschillende vrouwen die deelnamen aan het onderzoek 2 foto’s getoond. Op eentje was een glas water te zien en op de andere een milkshake. Bij vrouwen die lijden aan een vorm van eetverslaving, werd meer hersenactiviteit waarneembaar bij het zien van de milkshake foto. Daarnaast was er juist tijdens het drinken van de milkshake minder hersenactiviteit waarneembaar dan bij het drinken van water. Omdat deze hersenactiviteiten plaats vinden in het gedeelte van de hersenen dat ook bij de gedragscontrole is betrokken, betekent dit dat deze vrouwen minder controle over hun handelingen hebben.

Een eetverslaving kan iedereen treffen

Mensen met een andere soort verslaving laten dezelfde hersenpatronen zien, aldus onderzoeker Asley Gearhardt. Ook is gebleken uit het onderzoek dat er geen verband is tussen het BMI en de hersenactiviteit van de proefpersonen. Dunne mensen hebben dus evenveel kans een eetverslaving te creëren als dikkere mensen. 

Meer aandacht voor (eet)verslaving

Het onderwerp eetverslaving is nog steeds een beetje dubieus. Het probleem wordt echter door het onderzoek van Gearhardt wel meer bespreekbaar gemaakt. Het is in ieder geval wel duidelijk dat mensen die kampen met een eetverslaving er met een dieet alleen niet komen. Je kunt het vergelijken met een drug, een sigaret of glas wijn; de verleiding weerstaan is erg moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. De factor ‘verslaving’ is vaak de grote boosdoener, iets waar meer en meer aandacht aan moet worden geschonken!

Eet eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste proporties!

Vaak eten we teveel koolhydraten en te weinig eiwitten, met als gevolg dat het lichaam de meest waardevolle voedingsstoffen mist en we snel te dik worden, terwijl we voor ons gevoel juist niet veel eten. De perfecte voedingstip is dan ook je eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste verhoudingen te eten. Maar, dit is gemakkelijk gezegd dan gedaan!

Welke koolhydraten?
Wanneer je een gezonde voeding wilt eten, dan bestaat deze voor een deel uit eiwitten (30%), onverzadigde vetten(30%) en koolhydraten (40%).

Koolhydraten zijn te verdelen in enkelvoudige en complexe koolhydraten. De enkelvoudige, waaronder suikers, vind je onder andere terug in fruit, zoete voedingsmiddelen en snoep. De complexe, zoals zetmeel bevinden zich in onder meer pasta, rijst, aardappelen en brood. Beide soorten dienen als brandstof voor onze spieren.

Nu denk je wellicht dat het helemaal niets uitmaakt of je suikers of brood eet. Helaas we moeten je uit die droom helpen, want suikers worden vaak voor een gedeelte omgezet in cholesterol en vet, iets waar je dik van wordt. Bovendien krijg je dan een tekort aan energie, zodat je ook nog sneller moe bent.

De functie van eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Ze bestaan uit aminozuren die nodig zijn voor de aanmaak van afweerstoffen. Wie regelmatig kipfilet, bonen, vis, noten en eieren eet, beperkt het tekort.

Eet gezonde vetten
Onverzadigde vetzuren, te vinden in noten, vette vis en olijfolie zijn gezond. Zet dus geregeld een lekker visje, zoals zalm, makreel of tonijn op het menu. Onverzadigde vetzuren beschermen je organen en zorgen voor de huid elasticiteit.

Aan verzadigde vetzuren heeft je lichaam niets. Je vindt ze in onder meer snacks, sauzen, vlees, melkproducten, koek en kant-en-klaar-maaltijden. Probeer deze producten enigszins te beperken, omdat ze je cholesterol kunnen verhogen, waardoor hartklachten kunnen ontstaan.

Nu je ongeveer weet welke voedingsstof zich waarin bevindt, kun je wellicht een lekker weekmenu samenstellen.