Afvallen zonder dieet… kan dat?

Van diëten word je uiteindelijk alleen maar zwaarder, futlozer en vergeet ook niet, heel chagrijnig.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom er iedere keer een nieuw dieet ‘op de markt’ komt? Wat was er mis met het vorige? 

Neem de tijd om dit te lezen, want dit kan een verandering brengen in je leven..

Wij hebben aan voeding- en gewichtsconsulent Pia Harrevelt gevraagd wat de beste oplossing is om af te vallen. Welke methode werkt nu wel effectief?

Een dieet heeft altijd een begin en een eind.

En dan? Als je dan je ‘streefgewicht’ bereikt hebt, wat heb je dan werkelijk bereikt en hoe ga je dat nieuwe gewicht vasthouden? Wat als je op jezelf bent aangewezen en weer ‘mag’ eten wat je wilt. Geen dieetgoeroe meer die jou vertelt wat je vandaag gaat eten. Grote kans dat je weer terugvalt in je oude patroon en de kilo’s vliegen er weer aan. Binnen zeer korte tijd begin je weer aan het zoveelste dieet, want dit keer gaat het wel werken… toch?

Kan je genieten van je eten tijdens een dieet?
Heb je je wel eens afgevraagd waarom er iedere keer een nieuw dieet ‘op de markt’ komt? Wat was er mis met het vorige? Misschien is voor jou het los durven laten van alle dieetregels een moeilijke stap omdat je niet beter meer weet en het gevoel met je eigen lichaam onderweg kwijt bent geraakt. Je kunt zelf bijna niet meer beslissen wat je gaat eten. Je houdt je aan de regels van ‘deskundigen’.

Eten wordt een enorm gedoe en genieten is er niet meer bij; en dat is nu juist wat eten wel mag zijn. GENIETEN met hoofdletters!

De ervaring van Pia die alle mogelijke diëten heeft geprobeerd
Ik ben eruit gestapt. Als ( ex) dieetjunk heb ik alle mogelijke vreemde diëten uitgeprobeerd tot 5 jaar geleden. Ik viel altijd af en kwam ook altijd net zo snel weer aan; meestal met wat rente. Ik ben gestopt met diëten en ben inzicht gaan krijgen in mijn eetgedrag. Ook heb ik mijn leefstijl onder de loep genomen en ben een nieuwe weg ingeslagen. Door zelfonderzoek te doen kwam ik er achter waarom ik at als ik geen honger had en waar die eeuwige hang naar zoetigheid vandaan kwam.

Ik eet nu puur op intuïtie en geniet van alles wat ik eet zonder schuldgevoel, want waarom zou ik me schuldig voelen. Ik geef mijn lichaam voedsel op de momenten dat het daar om vraagt en het nodig heeft.  En oh ja, ook niet onbelangrijk, ik ben op een heel natuurlijke manier afgevallen tot een goed gewicht dat bij mij past.

In mijn praktijk in Pijnacker begeleid ik clienten op deze manier. Ze werken aan hun eetgedrag door zich bewust te worden van de redenen waarom ze eten. Uiteraard is gezonde, volwaardige voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging de weg naar een slanker en fitter lijf, maar onderzoek tegelijkertijd wat de oorzaak van je overgewicht is anders blijft het een levenslange strijd.

Ze is begonnen met thuis te trainen
Het enige stukje wat mij nog ontbrak was een vorm van sporten die bij mij past en die ik vol kan houden.

Ik ben gestart met het thuis-train programma van Arno Snelder en heb voor het eerst sinds lange tijd weer eens mijn spieren gevoeld. En dat voelt goed!

 Afvallen zonder erbij te sporten heeft als nadeel dat je in verhouding teveel spiermassa verliest en dat is zonde want spieren verbruiken nu eenmaal meer energie dan vet!

Mocht je meer willen weten kijk dan op mijn website www.mooi-jezelf-zijn.nl

Warme groet

Pia Harrevelt

Voeding- en gewichtsconsulent   

Leuke weetjes over bananen

Bananen bevatten drie natuurlijke suikers (sucrose, fructose & glucose) in combinatie met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke, volgehouden en aanzienlijke energiestoot. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts twee bananen genoeg energie leveren om 90 minuten ingespannen te fitnessen.

Geen wonder dat de banaan het fruit nummer één is voor ’s werelds topatleten. Maar energie is niet het enige dat een banaan ons biedt om fit te blijven. Ze helpt ook tegen een groot aantal ziekten en toestanden, waardoor ze onontbeerlijk is in ons dagelijks dieet.

Depressie: Volgens een recent onderzoek door MIND onder mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen tryptophaan bevatten, een soort proteïne die het lichaam omzet in serotonine, een stof die ervoor bekend staat te ontspannen, de stemming te verbeteren en je over het algemeen gelukkiger te doen voelen.

PMS: Vergeet de pillen –  eet een banaan. De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming positief kan beïnvloeden.

Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.

Bloeddruk: Dit uniek tropisch fruit bevat enorm veel potassium, maar toch weinig zout, zodat het perfect helpt tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft Amerikaanse Food & Drug Administration onlangs aan de bananenindustrie toelating gegeven om officieel te claimen dat het fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert.

Kracht van het brein: 200 studenten in de Twichenham school (Engeland) werden met hun examens geholpen door het eten van bananen bij het ontbijt en de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol potassium helpt bij de studie door de leerlingen alerter te maken.

Constipatie: De vezelrijke banaan opnemen in het dieet kan helpen om de normale werking van de darmen te hertellen zonder laxeermiddelen te gebruiken.

Kater: Een van de snelste manieren om van een kater af te geraken is een milkshake met banaan te drinken, gezoet met honing. De banaan kalmeer de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem.

Brandend maagzuur: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.

Ochtendziekte: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.

Muggenbeten: Grijp niet direct naar de zalf tegen insectenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant van een bananenpel. Veel mensen vinden dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te verminderen.

Zenuwen: bananen bevatten veel B-vitamines die het zenuwstelsel helpen kalmeren.

Maagzweren: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat met kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.

Temperatuur: Veel culturen zien bananen als een verkoelend fruit dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere vrouwen verlaagt. In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele temperatuur wordt geboren.

Roken: Bananen kunnen mensen helpen om van het roken af te raken. De B6 en B12 vitamines die ze bevatten, evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het herstellen van een nicotinegebrek.

Stress: Potassium is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt. Wanneer we gestrest zijn stijgt ons metabolismeniveau en verminderd het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen met veel potassium te eten.

Beroerte: Volgens een onderzoek door het New England Journal of Medicine kan het regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door en beroerte met 40% verlagen!

Wratten: Mensen die gesteld zijn op natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen door een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever. Gele kant langs buiten.

Een banaan kan dus geweldig werken tegen veel aandoeningen.

Vergeleken met een appel bevat ze 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een van de beste voedingsmiddelen.

Eet smakelijk!

Vleeswaren op je brood

Vlees is de beste bron van ijzer, maar met broodbeleg alleen kom je niet aan de benodigde hoeveelheid: je zou een ons rosbief of paté of een half pond ham moeten eten om aan de helft van je dagelijks benodigde portie ijzer te komen.

De meeste vleeswaren bevatten veel zout, tegen het bederven. Leverworst, smeerworst en paté worden gemaakt van lever. Ze zijn daarom rijk aan voedingstoffen zoals vitamine A, ijzer, foliumzuur en vitamine B12. Naast lever zit er veel vet in. Ook andere worstsoorten bevatten veel verzadigd vet terwijl ham, rookvlees en kipfilet niet vet zijn. Vleeswaren zijn geen probleem, zolang je er maar niet te veel van eet. De magere soorten zijn het beste. Smeerleverworst of paté levert naast een hoop vet ook veel ijzer en vitamines, daarom zijn ze zo nu en dan een goede afwisseling. Smeer ze niet te dik.

Groene smoothies van Dr. Oz

Wil je aan een gezonde levensstijl werken, dan heb ik een goede oplossing voor je. De groene smoothies zorgen ervoor dat je de vitamine en mineralen die we over het algemeen te kort komen, binnenkrijgt. Hoe vaak eet jij gemiddeld bladgroenten zoals spinazie en andijvie?  Door het drinken van groene smoothies zal je jezelf fitter en energieker gaan voelen en zelfs vet verbranden. Als jij met een kleine aanpassing snel resultaat wilt gaan zien, dan is dit echt iets voor jou!

Wat zijn groene smoothies?
De groene smoothie bestaat voornamelijk uit fruit en bladgroenten, dit kan bijvoorbeeld zijn spinazie of andijvie. Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn, dat is toch niet lekker? Ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat de bladgroenten in combinatie met fruit zorgen voor een overheerlijk smoothie. Die je makkelijk zelf thuis kunt maken.

Bladgroenten zijn een ontzettend belangrijke bron van eiwitten en mineralen, vitamines, vezels en anti-oxidanten.

Wat bereik je met de groene smoothie?
Als je de groene smoothie toe zal voegen aan je dagelijkse voeding zal je direct wat verschillen gaan merken. Over het algemeen eten we niet genoeg bladgroenten waardoor we bepaalde vitamines en mineralen tekort komen. Met de oplossing van de groene smoothie kan je dit tekort heel goed opvullen.

Het effect van de groene smoothies zal zijn dat je jezelf energieker gaan voelen, een mooie huid krijgt, verliest vet, beter zal slapen, je seksleven verbetert en een kleinere kans voor aandoeningen hebt. Dit zijn een aantal effecten die een smoothie heeft als je deze aan je dagelijkse voedingspatroon toe zal voegen.

Dr Oz, bekend van The Oprah Winfrey Show beveelt deze groene smoothies ook aan.

Lekkere recepten
De komende periode ga ik een aantal lekkere smoothie recepten plaatsen die je thuis kunt maken. Wat ik vaak aanhoud bij het maken van een smoothie is 60% fruit en 40% bladgroente. Zo heb je een goede verhouding tussen groente en fruit.

De groene smoothie die ik graag maak is de volgende:
2 Handen aardbeien (inclusief het groene kroontje)
2 Bananen
Halve bos romeinse sla
2 Glazen water

Dr Oz green drink

Dr. Oz bij Oprah met the green drink

Dr. Oz Green Drink
2 kopjes spinazie
2 kopjes komkommer
1 kopje selderij
1/2 theelepel gemberwortel
1 bos peterselie
2 appels
sap van 1 limoen
sap van 1/2 citroen
2 glazen water

Deel je ervaring
Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met de groene smoothie. Heb je zelf nog lekkere recepten of heb je er vragen over?

Hieronder kan je jouw reactie plaatsen!

Begin je dag met havermout, muesli of ontbijtgranen

Behalve met brood kun je het ontbijt nuttigen met ‘ontbijtgranen’ die je uit een pak schudt en waar water of melk bij gaat. De ouderwetse havermout is een van de betere: havermout bevat vezels, onverzadigde vetzuren en wat B-vitamines. In een boterham met margarine zitten echter vitamine D en jodium en die zitten dan weer niet in havermout. In andere ontbijtgranen trouwens ook niet.

Conflakes en muesli
Cornflakes leveren weinig vezels en zijn qua voedingswaarde vergelijkvaar met wit brood met jam. Aan cornflakes wordt een hele rist vitamines toegevoegd, maar (nog) niet de vitamine D en jodium die je nodig hebt. Muesli, een ander ontbijtproduct, bestaat uit havervlokken met nootjes en gedroogde vruchten. Het gezonde imago ervan is wat overdreven. Qua voedingswaarde is een kopje muesli vergelijkbaar met anderhalve boterham met halvarine en jam. Cruesli is een minder gezond soort muesli, het bevat nogal wat suiker en verkeerd verzadigd vet. Havermout en de klassieke Brinta-volkorenvlokken zijn gezonder.

Natuurlijk product tegen bewerkt product

Waarom zijn bepaalde vruchten uit de natuur goed voor bepaalde lichaamsdelen? Het gaat hier voornamelijk om de vitale organen en zintuigen van het menselijk lichaam. De boodschap uit onderstaande video wil ik graag met je delen:

‘Alles zit verstopt in de natuur’. Persoonlijk kies ik liever een natuurlijk product in plaats van een door ontwikkeld product met chemicaliën die in principe niet goed zijn voor het lichaam.

Hoe denk jij hierover na de video?

Voedingsadvies – 5 vuistregels voor goede voeding

Voor een goede gezondheid zijn voeding, bewegen en rust het belangrijkst. Voeding is net zo belangrijk als bewegen voor een goed en gezond resultaat. Rust om het lichaam te laten herstellen en weer op te bouwen, is ook een voorwaarde. Als ze niet in balans zijn en één van de 3 erbij in schiet komen er altijd problemen. Misschien niet direct op de korte termijn maar zeker wel op de lange termijn.

In dit artikel over voeding beginnen we met de schijf van vijf. Dit zijn de 5 belangrijkste aandachtspunten als het gaat over voeding. Ga in eerste instantie eens voor jezelf na hoe je per punt in het leven staat. Schrijf ze op en beschrijf voor jezelf beknopt in hoeverre je hierbij in de buurt komt. Schrijf daarna per punt op hoe je dit met een kleine stap zou kunnen verbeteren. Dit is puur voor jezelf om bewust te worden of je goed met voeding omgaat en om kleine stappen te nemen om dit langzaam maar zeker te verbeteren.  

1. Eet gevarieerd
 
Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn. Bovendien wordt het risico op het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen gespreid.
 
2. Niet te veel en beweeg 
Om op een gezond gewicht te blijven, is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Iemand met een te hoog gewicht heeft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Gezonde voeding betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol. 

3. Minder verzadigd vet  
Door het gebruik van verzadigd vet te beperken wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor grotendeels onverzadigde vetten, zoals halvarine, plantaardige oliën en vloeibaar bak- en braadvet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren. 

4. Veel groente, fruit en brood
Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Er wordt dus niet snel te veel van gegeten. Dit is belangrijk voor mensen die letten op hun gewicht. Bovendien verlaagt een ruime consumptie van groente en fruit het risico op chronische ziekten.

5. Veilig
In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan besmetting en ziekte, bijvoorbeeld het risico van een voedselinfectie of -vergiftiging, worden verkleind of voorkomen.

Bron:
www.voedingscentrum.nl