Werken wordt beloond!

Een mens en het menselijk lichaam zijn eigenlijk van nature economisch en lui ingesteld. Jammer zou je denken maar eigenlijk is dit een fantastische eigenschap. Want als er barre tijden aan zouden breken dan heeft het lichaam voor reserves gezorgd die dan van levensbelang zouden kunnen zijn. Maar als we hier in deze tijd niet goed op inspelen en er gebruik van maken, dan gaat deze mooie eigenschap ons juist tegen werken.

Het menselijk lichaam

Omdat het menselijk lichaam er altijd voor wilt zorgen dat deze zo min mogelijk energie hoeft te gebruiken als dit niet nodig is, kan het zijn dat we hiervan aankomen. Het menselijk lichaam is een van de slimste en een van de krachtigste organismen op aarde. Het is zo slim dat het weet dat er goede maar vooral ook slechte tijden aan kunnen breken.

In slechte tijden moet het lichaam genoeg brandstof hebben om te kunnen overleven. Dus wat gaat het lichaam doen als het een overvloed heeft aan brandstoffen? Dan creëert het lichaam zelf slechte tijden door teveel brandsof als vet op te slaan.

Toen…
We moeten er namelijk rekening mee houden dat het nog geen 100 jaar geleden is dat slechte tijden nog frequent voor kwamen. Je kent de verhalen wel van de Hongerwinters. In de tijden daarvoor was het al helemaal vaker afzien. Het lichaam heeft dus duizenden, misschien wel miljoenen jaren gewerkt aan een mechanisme om ervoor te zorgen dat het genoeg brandstof heeft voor in de natuurlijke barre tijden.

Vergelijk het maar met een beer die zich voor zijn winterslaap helemaal vol eet om zo de winter door te kunnen komen. Dit doet een beer omdat hij in de winter slechte tijden heeft qua voeding. De beer moet dan zorgen dat deze genoeg reserves heeft om de wintertijd door te kunnen komen.

En nu…
Zo zit het ook met het menselijk lichaam, alleen komen deze slechte tijden voor ons nog maar zelden voor. Tegenwoordig zit onze maatschappij zo goed in elkaar dat we eigenlijk nooit meer honger hoeven te leiden. Maar het instinkt van het menselijk lichaam veranderd niet zo snel mee als onze geest. We moeten ervoor zorgen dat het lichaam niet teveel brandstof opslaat. Dit doen we door het lichaam constant actief en fit te houden door functionele beweging en door ons niet te overvoeden.

Nog een heel belangrijk punt. Het lichaam is sinds het menselijk bestaan, ingesteld op veel meer zwaardere fysieke arbeid. Dat is tegenwoordig ook niet meer nodig door alle technologische ontwikkelingen van de laatste honderden jaren. We zijn met z’n alleen steeds meer gaan zitten omdat we die fysieke inspanning simpelweg niet meer nodig hebben. Maar daar is het lichaam nog steeds niet op ingesteld.

Kort samengevat:
• Het lichaam is slim en economisch, dus ingesteld op eventuele slechte tijden. Het slaat overtollig brandstof op voor het geval dat deze tijden aan zullen breken;
• Het lichaam verricht tegenwoordig veel minder fysieke arbeid en verbrandt daardoor veel minder brandstofreserves dan voorheen.

Belangrijk om te onthouden
Dit zijn 2 hele belangrijke redenen waardoor we allemaal steeds zwaarder en minder vitaal worden, eerder last hebben van allerlei klachten zoals:

  1. overgewicht;
  2. minder energie;
  3. minder goede weerstand;
  4. stroevere gewrichten;
  5. ziektes;
  6. disbalans tussen lichaam en geest

We moeten dus opletten dat we deze klachten voor zijn door in te spelen op de functie en het instinkt van ons lichaam en geest!

Voorkomen van bovenstaande klachten

Door functioneel te trainen zorg je ervoor dat het lichaam natuurlijk, gezond en vitaal blijft omdat we inspelen op de functie van ons lichaam en geest. Zo compenseren we het nadelige effect van ons lichaam met de juiste methode en fysieke arbeid. Omdat het lichaam nou eenmaal zo is ingesteld, en dit geld voor ieder lichaam, is het dus nodig om hier op de goede manier mee om te gaan.

Continuïteit in een functionele kracht- en uithoudingsvermogen training is bewezen cruciaal en noodzakelijk voor een gezond lichaam, geest en een vitaal en fit leven.

Verzeker jezelf voor een gezond en vitaal leven door slimmer te zijn met je geest dan je lichaam, die nog niet is ingesteld op de technologische ontwikkelingen van deze tijd. Wees je baas in je eigen huis. 

Volg mij via

Jerry de Bock

Jerry is de oprichter van Thuis trainen en daarnaast liefhebber van een gezonde levensstijl.

Samen met het team bestaande uit: een ervaren personal trainster en voedingsdeskundige ontwikkelt hij de concepten die gemakkelijk vanuit huis uit te voeren zijn.

"Hij vindt het geweldig om op deze manier geïnteresseerden te motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van het persoonlijk doel voor een gezonde levensstijl."
Volg mij via
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *